Украйна заведе съдебни дела срещу Полша, Унгария и Словакия в Световната търговска организация (СТО) заради решението им да забранят вноса на зърно, което разцепи ЕС и може да навреди на перспективите на Киев да се присъедини към блока. 

Четете още: Протестите на земеделците се преместиха пред Министерския съвет

 

За това съобщи politico.eu, цитирайки изявление на първия вицепремиер и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко. 

За нас е фундаментално важно да докажем, че отделните страни членки не могат да забранят вноса на украински стоки. Ето защо ние завеждаме дела срещу тях в СТО“, се казва в официално съобщение на украинското Министерство на икономиката, публикувано в понеделник вечерта. 

В него се уточнява, че съдебните дела, съчетани с натиска от Европейската комисия „ще помогнат за възстановяването на нормалната търговия между Украйна и съседните страни, както и ще покажат солидарност между нас“.

Решението идва, след като трите държави въведоха едностранни забрани за внос на четири земеделски стоки от Украйна. Целта на националните ограничения в трите страни, с които доскоро и ние бяхме в една група, е да защитят своите фермери от скока на износа от зърнената суперсила Украйна след блокадата на Русия на украинските пристанища на Черно море.

„Надяваме се, че тези държави ще премахнат своите ограничения и няма да се налага да изясняваме отношенията в съдилищата дълго време“, казва Свириденко.

Междувременно още една страна уточни на високо ниво, че е само транзитна и няма намерение да пуска украинско зърно на територията си. Хърватският премиер Андрей Пленкович каза, че страната му няма да внася украинско зърно и не изключи забрана за такъв внос подобно на Полша, Унгария и Словакия, съобщават още от politico.eu.

„Позицията и желанието на Хърватия е, че ние сме транзитна страна, а не страна, която получава огромни количества украинско зърно, което е по-евтино от нашето, което би означавало, че нашите фермери са в беда“, твърди Пленкович, цитиран от хърватската национална телевизия ХИНА.

Хърватия предложи използването на морските си пристанища на Украйна, докато достъпът на последното до Черно море е блокиран от Русия на фона на продължаващата война на Кремъл.