На 15 септември в полунощ забраната за внос на украинско зърно на Европейската комисия (ЕК) в петте държави България, Румъния, Полша, Словакия и Унгария престана на действа.

Четете още: Протест на земеделските производители в цялата страна


В четвъртък, 14 септември, българското правителство обяви, че едностранно се отказва от искането си за продължаване на дерогацията. Това решение доведе със себе си до вълна от протести в цялата страна в понеделник, 18 септември, на земеделски производители от всички сектори. Протестите продължават и към момента.

Има обаче нещо по-интересно - срещу свалянето на ограниченията, срещу които Киев многократно протестира, Украйна се е съгласила да въведе законови мерки (включително система за лицензиране на износа) в рамките на 30 дни, увери Европейската комисия.

Първите действия от страна на Киев са предприети още на 16 септември, а в понеделник те бяха представени и на ЕК, както и на петте засегнати държави.

Земеделският министър Кирил Вътев коментира за Агри.БГ, че става дума за договореност с Украйна за въздържане на вноса, докато ние не регламентираме лицензионния си режими. 

Това на практика означава, че Украйна очаква от нас да представим определени стоки и техните количества, върху които ще има контролиран внос. 

“ЕК е дала един месец за договореност с Украйна, в който да се изработят лицензионните режими. Още не е ясно за какво. За нас е най-важно да постигнем лицензионен режим за слънчоглед, нерафинирано олио и сухо мляко.

Пчелният мед беше четвъртият продукт в списъка за лицензионния режим, но справка показа, че най-голям внос на пчелен мед има у нас от Гърция. Това е вътрешнообщностна доставка и не можем нищо да направим.

В същото време с Украйна можем да искаме и да регламентираме, докато не се усвои нашият слънчоглед, да не влиза украински, да не влиза нерафинирано олио и сухото мляко, което подпира много животновъдите и създаваме проблеми с изкупуването на суровината, така че моето лично мнение е да видим с кое имаме реален проблем.

До момента нямаме реален проблем с пшеница, нямаме проблем с рапица, нямаме проблем с нищо друго, така че това е водещо. Освен това справката от вчера (18 септември 2023 г.) на Агенция "Митници" показа, че в понеделник  нямаме внесено нищо от Украйна. Докога ще продължи това не е ясно. Едномесечен е срокът за определяне на квотите и на лицензионните режими.

Под квоти разбираме да заявим количествата, които можем да поемем без да пречат на нашата продукция”, коментира Вътев.

Той добави, че количествата, които ще влизат от Украйна у нас ще бъдат със засилен контрол от БАБХ и Агенция "Митници", както и от органите в Украйна.

Означава ли обаче това, че докато тези 30 дни период не минат, или докато България не излезе с решение за лицензионния режим и квоти, вносът от Украйна ще си остане 0 у нас?

“Много ми се иска да е така, но нямам никакво основание да го твърдя”, заяви Вътев.

На национално ниво България има специален закон за лицензите, които се отнасят до посадъчния материал и семената. Оттук следва въпроса ще трябва ли да се променят закони или да се правят нови или механизмите ще бъдат определени на европейско ниво, без допълнителни затруднения за изпълнението им?

“Водещи са решенията на ЕК и ние като страна-членка, която се ползва от всички парични потоци и инструменти на ЕС, смятам, че не можем да бъдем изцяло извън обхвата на европейската политика. 

Законът за лицензите в България касае други неща, а тук става въпрос за лицензионен режим за количества и за видове продукти, уточни още Вътев.

Междувременно Румъния вече се договори с Украйна, затова вносът на зърно да става само с лицензи.

В същото време Полша, Словакия и Унгария се разбунтуваха.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Варшава ще въведе собствена забрана за внос на украински зърнени култури в Полша от полунощ, веднага след като Брюксел обяви, че няма да продължи ограниченията за украинския експорт.

"Ще удължим тази забрана въпреки тяхното несъгласие, въпреки несъгласието на Европейската комисия. Ще го направим, защото е в интерес на полския фермер", каза Моравецки на предизборен митинг в североизточния град Елк. Поляците ще гласуват на общи избори на 15 октомври.

Унгария също обяви, че забранява вноса на 24 вида храни от Украйна, включително зърнени, зеленчуци, няколко местни продукта и мед.

Забраната влиза в сила още от събота, става ясно от правителствено постановление, публикувано в петък и цитирано от Ройтерс.

Словашката телевизия "Маркиза" се позовава на земеделския министър Йозеф Биреш, че от полунощ ще бъде въведена забрана върху украинския внос на селскостопански продукти.