Представители на Инициативен комитет за провеждане на общонационален земеделски протест влязоха в 15.30 ч. в сградата на Министерския съвет, за да подпишат предложения меморандум. 

Ето и какво казаха участниците в срещата след нея: 

Премиерът Николай Денков:
"Имаме подписано споразумение. Както се шегувахме - след един фал старт, важното е, че финиширахме успешно.
При едни конструктивно проведени преговори вчера и днес няма победени, няма отстъпили - всички печелят. Около това се обединихме с хората, които участват в срещата, че именно по този начин можем да продължим напред, защото в момента потушихме напрежението, което вълнува хората днес. Но има изключително много проблеми, които предстои да се решат и продължаваме да ги решаваме заедно.

Меморандумът влиза в действие от днес.

Използвам случая да се извиня на всички хора, които работят в земеделския сектор за това, че без да искам ги обидих, използвайки думата "терористи". Не беше насочена към тях. Тя беше насочена към хората, които отказаха да дойдат на отправената от мен покана, на която щяхме да започнем да обсъждаме точно тези точки в същия дух, в който ги свършихме днес.

Всичко, което включихме в меморандума, освен че съотвества до голяма степен на очакванията и изискванията на протестиращите, съответства на 100% на приоритетите и на основните задачи на нашето правителство. Всички средства, които бяха отпуснати, са средства, които се полагат на земеделците. Това, което търсихме е как да ускорим процесите, така че да ги получат по-рано и в пълен размер.

По отношение на конкретните действия с Украйна - всичко, което сме подписали съответства на споразумението между Украйна и ЕК. Там има режим, по който се създава платформа. В нея чрез лицензи се контролира и се регламентира износа от Украйна към държавите-членки, специално към 5-те страни, които досега бяха в този специален режим."

На въпрос на Агри.БГ с какъв акт ще бъде въведена отново забваната за внос, премиетърт отговори така: 

"По-сложно е. Това са точки, част от тях стават с решение на Министерския съвет. Например решението на правителството днес за отпускане на 63 млн лева е изпълнение на общ план, който по принцип трябва да се изпълни през тази година.

Да, това става с решение на Министерския съвет. Планирано е в бюджета и беше изпълнено.
Има други действия, които зависят от министъра. Има трети действия, които аз ги поемам лично, за да ги представя пред ЕК. Така че няма общо универсално решение. Това, което има са поети ангажименти от правителството, които са с определени срокове, така че всеки ще може да следи дали се изпълняват."

Министрът на земеделието Кирил Вътев:
"Искам да благодаря на всички участвали в тези преговори вчера и днес за изключително конструктивния диалог, за много градивните предложения, които допълнително направиха представителите на земеделските производители и искрено се надявам, че оттук нататък ние ще продължим да работим заедно, за да създаваме наистина тази среда, която ще доведе до по-добри възможност - да има повече български продукти, защото в края на краищата всички ние работим за най-важните хора в нашата страна - потребителите."

Илия Проданов:
"Искам да благодаря на всички. Наистина няколко изключително натоварващи дни за всички, но в крайна сметка има постигнат резултат. Ясно е, че няма как всяко нещо да бъде изцяло постигнато, но е важно да се стигне до консенсус, който да удовлетворява всички.
Надявам се всички тези мерки, които предприехме днес по всички браншове, наистина да дадат своя резултат в дългосрочен план."

Симеон Караколев:
"Имаме още една нова точка около която се обединихме днес и тя е, че държавата в лицето на Министерството на земеделието започва да изготвя комплекс от мерки (политики), които да бъдат в дългосрочен аспект и аз се надявам, че прилагането им ще доведе до малко по-добро бъдеще на нашите земеделски производители."

Цветан Филев:
"Прибираме се по родните си места и започваме да се занимава с това, което можем най-добре - земеделие."