Плевелът Палмър амарант (вид щир) представлява истински кошмар за земеделците. Той води до загуба на до 80% от реколтата от соя. Буквално фермерите са обезоръжени пред него, тъй като разполага с устойчивост срещу 6 класа хербициди, съобщава sciencedaily.com.

Експерти: Глифозатът не е канцерогенен

Самият плевел е открит в САЩ преди 100 години.

Сега учените са установили, че този враг на земеделските производителите е еволюирал и сега разполага с нови два механизма за хербицидна устойчивост.

Преди година група изследователи откриват, че Палмър амарант е резистентен към клас хербициди, познати като PPO*-инхибитори, поради мутация.

По време на бързи тестове, базирани на изследването на PPO-резистентността, учените забелязват, че наред с положителните резултати, при тях идват и хора, които са убедени, че хербицидът не действа.



Така става ясно, че е възможно съществуването на непознат механизъм, казва ученият Патрик Транел от Университета в Илинойс.
Транел и колегите му решават да проследят гена на протеин фосфатаза Х2 от Тенеси и Арканзас, за да видят, дали могат да открият още мутации. Така забелязват не само една, а цели две.

Почти всички растения, които са резистентни към PPO, притежава или глицин 210, или една от двете R98 мутации. Нито една от тези мутации не е регистрирана в тестваните растения, допълва Транел.

Част от резистентните растения дори съдържали глицин 210 и една от двете мутации.

По думите на учения твърде рано е да се каже какво означава това за растенията. Всъщност има още много за изучаване в областта на резистентния механизъм.



Транел подчертава, че съществуват различни PPO-инхибиращи хербициди. Глицин 210 провокира резистентност към всеки един от тях. Дали такъв е ефектът от R98 мутациите, все още не се знае.

В момента екипът от учени отглежда растения, за да продължи тестовите изпитания. Транел се надява да установи колко често тези три мутации се срещат в природата.

Така, ако един фермер ни изпрати резистентно растение и не се установи наличие на глицин 210, ще сме способни да му кажем, дали не се е сблъскал с друг тип мутация, казва ученият.

* Протопорфириноген оксидаза