Американски учени разработиха нов метод за оценка на селскостопански насаждения в малки африкански ферми, като използваха изображения с висока резолюция, направени от последно поколение сателити. Откритието може да помогне в борбата с глада в бедните райони на света, съобщи Ройтерс.
 
 
Подобряването на производителността в селското стопанство е един от основните начини за измъкване на хората от бедността. Без точни данни ще е трудно да се определи кои земеделски производители се нуждаят от помощ, съобщиха учени от Станфорсдския университет. 
 
Снимки от нови, евтини сателити могат да бъдат използвани за оценка на добивите и интервенции за тестване в бедните райони, където данните са оскъдни. Това беше съобщено официално в статия, публикувана в бюлетина на Националната академия на науките.
 
„Подобряване на производителността в селското стопанство ще бъде един от основните начини за намаляване на глада и развитието на поминъка в бедните части на света“, обяснява Маршал Бърк - професор в Станфорд. 
 
 “Но със сателитите става по-евтино и се предлага подобрена резолюция на изображението, сега е възможно да се уловят много малки площи”, казват изследователите.
 
Според тях, за да се подобри производителността на селското стопанство, първо трябва да се оцени, но за съжаление това се прави в много малко ферми с света.
 
 
Спътниците, които са били наблюдавани последните три десетилетия не са с достатъчно подробни образи, за да покажат най-малките земеделски полета в развиващите се страни.
 
Доцент Дейвид Лобел, който е съавтор на изследването разказва, че някога сателитите са били с размери на училищни автобуси, а сега са с размерите на хладилник или дори кутия за обувки.
 
 „Можете да получите много от тях там горе, улавяйки много малки части от повърхността на земята при много висока резолюция“, добави Лобел.
 
„Всеки един сателит не ви дава много информация, но съзвездието от тях всъщност означава, че можете да обхванете по-голямата част от света в много висока резолюция и на много ниска цена. Това е нещо, което не сме имали до преди няколко години“, добавя той.
 
 
Изследователите се фокусират върху Западна Кения, където дребните притежатели на ферми за царевица или жито на малки, половин акър или един акър парцели, за да тестват дали изображенията от новите сателити са достатъчно подробни, за да осигурят надеждни оценки за добивите.
 
„Просто комбиниране на изображенията с компютърно-базирани модели на културите ни, това ще позволи да се направят изненадващо точни прогнози“, казва Бърк.
 
Изследователите планират да разработят проекта в цяла Субсахарска Африка.