След няколко години тестове полски учени откриха метод за извличане на протеини от семената на рапица. Така един ден протеините от рапица може да изместят животинските от менюто. Това стана ясно по информация на Българската национална телевизия. 
 
 
Протеинът се получава от биомасата, която остава след извличането на маслото от семената на рапица. Той е с балансиран състав на аминокиселини, има високи хранителни качества и не съдържа мазнини и въглехидрати.
 
„Точно както нашите предци са се научили да правят сирене от мляко, така ние се научихме да получаваме протеини от семената на рапица“, каза Пьотр Внуковски, ръководител на лаборатория за биотехники.
 
 
Внуковски  обясни, че хранителните качества на протеина се доближават до животинските, но трябва да помним, че обикновено ние консумираме животински протеини в комбинация с други животински елементи, например с мазнини, които са много по-тежки от растителните. 
 
„От друга страна процесът на получаване на растителни протеини е много по ефективен и много по-щадящ околната среда“, твърди ръководителят на изследването.
 
Протеинът от рапица може да се комбинира с други храни, може да се смесва с вода и дори с мазнини. 
 
 
„Въображението е огромно, а възможностите са неограничени. Протеинът може да бъде добавен към паста, сосове, хляб, торти, напитки и към какво ли още не. Така че той може да замести соевия протеин и животинските протеини“, казва изследователят Магдалена козловска.
 
Засега заместването се случва само в лабораторни условия. Полските учени се надяват до 4-5 години протеинът от рапица да се появи на пазара. До тогава те продължават с експериментите за получаване на протеин от слънчогледови семена.