„Най-вероятно площите с бобови култури у нас ще останат под или около 26 000 дка. Не се очаква да надхвърлят 30 000 дка“, прогнозира проф.Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево.

Още по темата: Расте ли интересът към соргото у нас?

„На този етап не се отчита силен интерес или желание за залагане на повече площи с фасул, грах, леща и нахут. Земеделските производители останаха доволни от 2021 г. и 2022 г., когато прибраха до 160-180 кг/дка фасул. През миналата стопанска година обаче добивите в Добричко бяха по 110-120 кг/дка“, допълни ученият. Той припомни, че в края на 90-те години в страната са се сеели около 300 000 дка с бобови култури, които са много добър предшественик на пшеница, ечемик, тритикале, ръж.  

„За съжаление, у нас земеделието се движи от субсидии, а не от търсене и необходимост“, посочи още проф.Киряков. При масовото залитане към дадена култура не се взимат предвид почвено-климатичните условия за отглеждането й или пък пазарната стойност и реализацията й. Известни са схемите за подпомагане през годините назад, които доведоха до наличие на много декари с тикви, етерично-маслени и други насаждения. 

Селекционерите от Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево са готови със семената за ранните пролетни култури. Налични са близо 30-40 тона грах и леща и още 10 тона фасул за предстоящата кампания. 

През втората половина на февруари до първите дни на март стопаните могат да засеят грах, леща и нахут. Тези култури са хладоустойчиви и издържат на ниски температури от порядъка на -4, -5 градуса след поникване. Фасулът се сее след това, „на ръба на сланата“, посочва ученият. Сроковете за тази култура в Добричка област са последните дни на април – началото на май. 

При хладоустойчивите култури фермерите могат да разчитат на един сорт леща и три сорта грах. Въпреки че в института имат два сорта нахут, поради липса на търсене не се поддържа семепроизводство. 

При фасула селекционерите предлагат един от традиционните сортове с двуфазно прибиране, който се отличава с много добър вкус и винаги е търсен. От новата селекция са пуснати семена от три сорта, които са с изправен храст и подходящи за директна жътва. Учените са подготвили  и семена за биопроизводителите, които могат да заложат на един сорт пъстър боб тип пинто.