Частен пчелин в монтанско село е напълно унищожен. Злодеянието е установено от собственика, който дошъл да нагледа кошерите.

Слабите кошери трябва да се обединят, за да изкарат зимата

„В районното управление в Монтана е получен сигнал от софийски жител, който съобщил, че в дните между 10 и 26 октомври в местността Зелище в землището на село Владимирово неизвестен извършител, след напръскване с неустановено вещество е унищожил 75 пчелни семейства, негова собственост”, съобщи говорителят на ОД на МВР – Монтана Ирен Токина.

В регистъра на пчелините в това населено място са вписани общо 19 пчелина, като пострадалият е един от най-големите. Кой с какво и кога е напръскал пчелина, дали това е злоумишлено или не, тепърва ще се изяснява от полицейския участък в Бойчиновци. Все още не е ясно и какви са загубите за стопанина.

Щетата за този стопанин е доста сериозна, като се има предвид, че минималната цена за един кошер е около 244 лева. Една рамка с пчели струва 12-14 лева, а в кошера са 12. Като прибавим и цената на самия сандък, която е около 100 лева, това наистина е голяма загуба за този стопанин, коментират запознати. 

Към момента само Закона за пчеларството предвижда глоба, която нито е от полза на пострадалия собственик, нито възпира намерения за такива посегателства.

От Нова година влизат в сила конкретни мерки, предприети от Министерство на земеделието, които предвиждат при пръскане на земеделски масиви да бъдат уведомявани собствениците на регистрирани пчелини, но това според депутата не е най-надеждната мярка и ще трябва да се приложат по-точни, ясни и категорични правила за справяне с проблема.