Обединяването на по-слабите кошери е начин пчелите да оцелеят по-лесно през зимата, твърдят стари пчелари. Това обаче се оказва нелека задача. Хората по принцип трудно успяват да се намесят във високо организираното общество на тези полезни за човечеството насекоми, признават стопаните от бранша.

Отпада двойната регистрация при пчеларите

„Първо трябва да се направи така, че двата кошера да се доближат максимално един до друг. А това не е лесно. Бях още момче, когато моят дядо ме вземаше със себе си на пчелина всяка привечер и съм гледал как полека мести единия към другия. Обясняваше ми, че трябва да го прави всеки ден най-много с две негови стъпки, за да са спокойни пчелите и да успее да ги премести успешно”, разказва Богдан Богданов, който от години гледа средно голям пчелин, но успешно.

Препоръчително е да се мести по-слабият при по-силния рояк. Ако и в двата кошера има майки, по-слабата трябва да се премахне поне четвърт денонощие преди обединяването. Добре е тогава да се махнат и пилото, и медът.

Другият важен момент е уеднаквяването на миризмите на двата кошера.

„Най-лесно е да вземеш пушилката, но това не винаги помага обединяването на двата рояка да е без проблеми. Тя, пушилката, си трябва през цялото време почти, но аз съм научил от дядо си, че можеш да „побратимиш” рояците, като ги „почерпиш”, усмихва се Богдан.

Всъщност става дума за разредена с вода домашна ракия, с която се пръскат и двата рояка. Течността полепва по крилата им и докато са заети да пърхат с тях, за да се сушат, нямат много време за вражди помежду си. Докато изсъхнат пък, миризмата им е вече уеднаквена и така процесът минава сравнително гладко.

„Чувал съм също, че разделят двата рояка с вестник и докато го пробият, те започват да се разбират помежду си, но аз лично не съм пробвал този метод”, откровен е Богдан.

Другите миризми и растения, които влияят добре на рояците по време на обединяване, според него са познати на всички – маточина, мента, мащерка и индрише. Старите пчелари обаче казват, че същото се постига и с обикновен кромид лук.

Всъщност най-важна си остава грижата. Пчелинът не трябва да остава без храна. Затова в кошера трябва да има поне 12 килограма мед преди зазимяването му. Иначе в началото на пролетта немърливият стопанин ще намери в него само мъртви пчели.