В Кемалпаша в Измир, където се произвеждат 10% от черешите в Турция, фермерите се готвят за прибирането на първата готова продукция за сезона. Тя ще бъде предложена на пазара на цена 25-30 долара за килограм, съобщава Freshplaza.

Овощари: 0.50 лв./дка е приемлива цена за борба с градушките

Годишно около 60 000 тона череши се отглеждат в Кемалпаша. Продукцията от региона е добре позната на потребителите и с утвърдена репутация за качество. Именно черешите са основен източник на препитание за местните земеделци.

Ключово предимство за фермерите там е, че прибирането на реколтата стартира в момент, когато на пазара няма силно предлагане. Това дава възможност за получаване на много добра цена.

Тъй като зимата не беше много студена и нямаше слани, качеството на първата реколта е много високо. Ще изпратим своята продукция в Истанбул на цена 25-30 долара. Годината беше добра за нас досега не само по отношение на качеството на черешите, но и обемите, коментира фермерът Мустафа Озюрт.

В момента в Кемалпаша се прибира реколтата само от сорт Кристобалина.

Надяваме се да изнесем доста продукция тази година, експортните компании започнаха вече да се договарят с нас, допълва Озюрт.