Споразумението, което позволява на Украйна да изнася зърно през черноморските пристанища, изтича в понеделник (17 юли). В ход е международно посредничество за поредното му удължаване. 

Големият въпрос: Къде ще се складира зърното от новата реколта?

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза в петък, че сделката ще бъде удължена благодарение на усилията на ООН и Турция, според Daily Sabah.com. 


Преди срещата Ердоган - Путин


Говорейки пред репортери, Ердоган каза, че са се съгласили с руския президент Владимир Путин, че споразумението, позволяващо износа на украинско зърно през Черно море, трябва да бъде удължено.
„Готвим се да посрещнем Путин през август. Ние сме на една и съща страна с него по отношение на разширяването на Черноморския зърнен коридор“, каза Ердоган в Истанбул.
В преговорите с Русия участва и Европейската комисия. Говорител на ЕК увери в четвъртък, че ЕК ще проучи всички възможни решения за поддържане на споразумението за черноморския зърнен коридор.


Кремъл постави условия


Русия заплаши да наруши сделката, твърдейки, че Западът се грижи само за интересите на Украйна. Затова последния път се е съгласила да го удължи само с 60 дни. Москва определи условията, при които направи следващото удължаване на договора.
Те се отнасяха до улесняване на износа на руско зърно и торове. Основното условие е повторното свързване на Руската земеделска банка Rosselkhozbank към глобалната банкова система SWIFT. Русия беше изключена от тази система поради международни санкции за нахлуване в Украйна.


Ще има ли положителен изход?


ЕК предложи на Русия компромисна отстъпка - сливане със SWIFT чрез дъщерно дружество на Rosselkhozbank чрез американска банка. Русия отхвърли това решение като твърде отнемащо време.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изпрати писмо до Путин тази седмица. Според Daily Sabah Гутериш е предложил Москва да се съгласи да продължи сделката поне за няколко месеца, а Европейската комисия ще използва това време, за да слее дъщерното дружество на Rosselkhozbank със SWIFT.