Настояваме по минималната държавна помощ de minimis да бъдат компенсирани всички пострадали, уязвими и нуждаещи се сектори, включително и тютюнопроизводство. Това каза председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) Цветан Филев, по време на пресконференция на Българската аграрна камара (БАК).

Вижте всичко по темата "Внос на украинско зърно"

 

“Относно недоволството на колегите от сектор “Зърнопроизводство” заради решението за отпадане на забраната за внос на украинско зърно, ние ги подкрепяме. Също така подкрепяме искането на цялата земеделска общност в България, обещаното на политическо ниво, по схемата Украйна 2, да се спази. Тоест средствата в пълен обем по втория транш от 213 млн. лева да се изплатят най-късно до 30 септември 2023 г.”, обясни Филев.

По думите му 2023 г. е тежка за всички сектори, затова уязвимите и чувствителни сектори трябва да бъдат подпомогнати.

“Въпрос на политическо решение и на воля на Министерството на земеделието е да бъдат приложени такива подходи (отпускане на помощ de minimis - бел. ред.) към сектори, които имат нужда от това. 

Например в тютюнопроизводството не сме съгласни с изискването да бъдат компенсирани само 100% пропаднали площи при бедствия и аномалии. Градушката, която падна в полетата на тютюнопроизводителите по средата на вегетацията на тютюновите растения, не е 100% пропаднала площ. Но затова е схемата де минимис, за да компенсира загубите на земеделските стопани”, заключи Цветан Филев.