Средните експортни цени на руската пшеница се повишиха със 7,5 долара, достигайки 205 долара/тон. Това е най-високото ниво от месец май насам, показват нови данни на руския аналитичен център „СовЕкон“, изпратени на Агри.БГ.

СовЕкон: Пшеницата поскъпва бързо

Според анализаторите пазарът се засилва на фона на голямото търсене от страна на вносителите и бързорастящия глобален обмен. 

Цената на френската пшеница също тръгна нагоре с 0,6% до 202 долара/тон. Възходящата тенденция, която се наблюдава от началото на месец септември, остава в сила. Пшеницата на борсата в Чикаго нарасна с 6% до 195 долара/тон.

Анализатори: „Цените на пшеницата се увеличават на фона на влошаващите се прогнози за нова реколта в южното полукълбо.“

Националната банка на Австралия понижи прогнозата си за реколтата в страната от 20 млн. тона на 15,5 млн. тона. Това е най-ниското ниво от 2007–08 г. насам. Дори валежите в някои региони на Аржентина вероятно няма да са достатъчни за възстановяване на реколтата. Според прогнозите времето ще остане сухо.

Още в края на месец август от „СовЕкон“ прогнозираха, че пазарът на руска пшеница ще се засили с 20–30% за 4–6 месеца. Тогава тя се търгуваше на 190 долара/тон. Прогнозата все още е актуална, тъй като се очаква растежът на пазара да продължи, но не е задължително той да е линеен, уточняват експертите.