Експортните цени за руска пшеница се увеличиха с 6,5 долара, достигайки 194,5 долара/тон, показват нови данни на руския аналитичен център „СовЕкон“, изпратени на Агри.БГ.

Нови данни: Пшеницата поскъпва бавно, но сигурно

Цената на френската пшеница също тръгна нагоре. Хлебното зърно с доставка през декември достигна 193 долара/тон, като увеличението е с 1,9%, отбелязват анализатори.

Експерти: „За поскъпването на зърното в Европа допринасят по-слабият курс на еврото и високите експортни продажби."

Руските търговци продължават да увеличават изкупните цени на пшеницата след повишаване на световната й стойност. Търсенето е в границите на 173–178 долара/тон.

На вътрешния руски пазар средните цени на пшеницата също се повишиха. 

В същото време в много райони на Русия, които не изнасят зърнени култури, се наблюдава спад на цените на вътрешния пазар.

Според анализаторите това е естествено и се дължи на сравнително високото предлагане, както и на факта, че много вътрешни преработватели попълниха запасите си предварително и спряха да купуват пшеница или значително намалиха цените за нея. 

Въпреки това в повечето региони, отдалечени от пристанищата, цените на пшеницата все още са по-високи от експортните цени, така че тенденцията към намаляване може да продължи още известно време.