„След рязък спад цената на пшеницата започна плавно да се повишава, но все още е на нивата от началото на жътвата – 270-280 лв./тон. Това е притеснително, особено на фона на добивите през това лято”, каза Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

На борсите: Цените на пшеницата се оттласкват от дъното

Близо 720 хил. тона зърно от пшеница бяха произведени през тази година в Добруджа. Те бяха ожънати от общо 1,300 млн. дка. Реколтата в страната като цяло е малко над 5,8 млн. тона

„Резултатите от пшеница през 2019 г. бяха различни в различните части на Добричка област по простата причина, че не навсякъде валя дъжд. Затова имаме добиви от 250 кг/декар до 700 кг/декар”, обобщи Жекова.

Производството на пшеница е едно от най-скъпите.

„Да произведеш качествено зърно излиза много, особено през настоящата стопанска година, през която трябваше да изведем редица мероприятия в посевите, за да получим добиви”, изчислява председателят на Съюза.

Трудностите бяха породени още миналата есен, когато сушата попречи на покълването и поникването на житните растения.

„Трябваше да направим всичко възможно пшеницата да тръгне, да брати, да налее”, посочва Радостина Жекова.

Освен високата себестойност на пшеницата трябва да се калкулира и ежегодното увеличение на цените на препаратите и торовете, които са съответно с 15 и 20 % по-скъпи.

Към сметките трябва да се добави и размерът на рентата в Добруджа, който през последните години е 80-100-120 лв. за декар.

„Така през 2019 г. се оказва, че пшеницата е на загуба”, категорична е Радостина Жекова. 

Въпреки ниската цена на хлебното зърно, цената на хляба е скочила с 4-5 % в Добричка област. Част от хлебопроизводителите са увеличи насъщния още от 1 август, други – от 1 септември.

„Причините са в завишената цена на електроенергията от началото на юли и постоянното движение нагоре в цената на горивата през лятото”, каза за Agri.bg Тошко Няголов, председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добруджа.

По думите му все още обаче няма масово поскъпване на най-основната храна – хляба. Един от основните фактори цената да скочи само с 5 до 10 стотинки е силната конкуренция в региона, обяснява браншовикът.

„Наличието на сериозен брой хлебопроизводители на пазара натиска цената. При това положение някои колеги дори не са променяли и работят на старите цени. Затова няма реално раздвижване”, допълни Няголов. 

Цената на брашното в момента зависи от мелницата. При големите производители се движи между 680 и 720 лв./тон. В началото на жътвата на пшеница от новата реколта брашното беше с около 20 % по-скъпо на годишна база. В момента няма голямо раздвижване и на този пазар.

По-различна е ситуацията при специализираните брашна за производство на бутикови видове хляб. В зависимост от наличието на видовете зърна и използваната технология при производството, цената на тон специално брашно става с над 400 лв. по-висока от обикновеното тип „500”. Пазарът за специалните видове хляб обаче все още е труден.