В обвързаното подпомагане на млечни и месодайни крави в новия програмен период модулираната ставка да отпадне. За това настояват представители на бранша в своите становища относно предложените от Министерството на земеделието модели на интервенции.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Аргументът на земеделското министерство е, че целта е да се насочи необходимият финансов ресурс към малки и средни ферми. От Обединени български животновъди (ОБЖ) обаче нееднократно са посочвали, че „такъв текст и изявление е неправилен и дискриминационен по отношение на хора, които се развиват в правилната посока и са напреднали през годините от 2007 г. до момента с хиляди препятствия и кредити, обезпечени в повечето случаи с цялото имущество, с което разполагат“. 

Притеснително за тях е, че у нас все още липсват ясни дефиниции за малка и средна ферма. В очакване сме на резултатите от обещаните от ресорното министерство анализи за 5-те вида стопанства и техния брой. Затова от ОБЖ смятат, че „този текст е една застраховка от страна на институциите да променят правилата и нормативната уредба, както им е изгодно и в хода на програмния период“.

За отпадане на модулацията настояват и техните колеги от Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ). 

„В годините на страхотна криза няма големи, няма малки. Всички крави са еднакви. Определено в големите ферми разходите са по-големи и крайно време е да има конкурентоспособност за всички. Наши проверки във водещите ферми показват, че фермерите търпят огромни загуби. Те не са намалили дажбите, от една страна, за да запазят добиваното досега мляко и от друга, за да запазят физиологията на животните“, твърдят от бранша. 

Всичко това се случва на фона на поскъпнали фуражи и горива до 40%, разходи за изкуствено осеменяване, синхронизации и използване на сексирана сперма, противоепидимични мерки, електроенергия, данъци.

Въпросът да не се прилага модулирана ставка след 2023 г. беше повдигнат още в края на месец август, когато 21 животновъдни асоциации подписаха и изпратиха общо становище до Министерството на земеделието и парламентарните комисии по земеделие и по труда. 

„За новия програмен период не виждаме смисъл от модулирана ставка, тъй като бюджетът няма да бъде разходван през първите две-три години, а с правилни разчети може да удовлетвори животновъдния бранш“, посочиха тогава са браншовиците. 

Техните мотиви са, че най-много мляко в страната се произвежда от големите ферми, като при тях разходите за животните са по-високи – увеличена и богата на протеини дажба, сексирана семенна течност, непрекъснат цикъл на производство. Това според тях са аргументи, които са достатъчни да отпадне модулираната ставка и помощта за животновъдите да бъде изравнена. 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg