На днешния ден почитаме празника на лозарите и виното Трифон Зарезан. Според съвременния календар той се отбелязва на 1 февруари, но много лозари празнуват според по-стария обичай – на 14 февруари. Народно поверие гласи, че колкото повече вино се изпие и пролее на празника, толкова по-голям ще е добивът през новия лозарски сезон.

 

На този ден лозари от всички райони на страната призовават Свети Трифон да дойде в техните лозя и да ги благослови, за да бъдат плодородни. Те изричат заклинания да се роди толкова много грозде, че да отрупа и скрие от погледите светеца. С вино се поливат зарязаните лозови корени, което е магически ритуал за изобилна бъдеща реколта. 

В тържественото отбелязване на днешния празник участва и министърът на земеделието Кирил Вътев, който посети Троянския манастир „Успение Богородично”. Той присъства на водосвет, отслужен от наместника на игумена на Светата обител архимандрит Стефан, като двамата заедно зарязаха лозата в двора на манастира.

В честването се включиха и заместник-министърът на земеделието Георги Тошев, кметът на Троян Донка Михайлова, изпълнителният директор на ИАЛВ Красимир Коев, областният управител на Ловеч Виктор Стойчев.

Министър Вътев коментира, че посещението в Троян е с цел да бъде представен успешният опит на общината, която първа в страната започна собствено производство на зеленчуци, плодове, мед и подправки, с които се хранят децата в детските градини и училищата и млечните кухни. 

Като част от програмата е среща на зам.-министър Георги Тошев със земеделски производители от област Ловеч в сградата на общината. Целта е да се дискутират актуални въпроси за фермерите от района, включително разпределението на пасища.

Макар да е посветен на лозята, празникът Трифон Зарезан всъщност открива и новия сезон за всички земеделски дейности. А прибирането на гроздето ще отбележи завършека на земеделската работа чак наесен.

Екипът на Агри.БГ пожелава плодородна и успешна година на всички лозари – високи добиви и добра реализация на продукцията!