Кметският наместник на село Буковец и нейна сътрудничка ще отговарят пред закона за документни престъпления, свързани със стопанисване и ползване на земеделска земя. Районната прокуратура вече им повдигна обвинения, съобщиха местните власти. 

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Всичко започнало когато наследници на земеделски земи в село Белотинци разбрали, че нивите им са били предоставени за ползване на земеделски производител и на земеделска кооперация без тяхното съгласие.

„В резултат на извършена проверка било установено, че от тяхно име били изготвени пълномощни за сключване на договор за аренда (наем) на наследствени земеделски земи. Всички те били заверени от обвиняемата - кметския наместник на село Буковец в кръга на службата й, съгласно Закона за нотариусите и нотариалната дейност“, уточниха от Апелативната прокуратура в София.

Докато униформените разнищвали случая, станало ясно, че документите били изготвени от техническия сътрудник в кооперацията, която по-късно обработвала земите. Тя положила и подписите вместо упълномощителите, като по този начин съставила неистински частни документи и ги употребила, предоставяйки ги за нотариална заверка на обвиняемата кметска наместничка на село Буковец.

„В качеството си на длъжностно лице – кметски наместник на селото, на 10 август 2018 г. и на 20 август 2018 г. обвиняемата съставила официални документи, с цел да бъдат използвани като доказателство за тези неверни обстоятелства, уточняват от държавното обвинение.

Предстои да бъде насрочена дата за първото заседание на съдебния процес.