Редактираният вариант на Стратегическия план на България вече е изпратен в Брюксел. Малко след публикуването му обаче производители започнаха да откриват неточности и грешки, които въпреки множеството тематични работи групи, не са отстранени.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от царевица за 2022 г.?

“В растениевъдството има страшни безумия и като дежа вю се повтарят грешките на предния период”, коментира Димитричка Търпанова - зам.-председател на Добруджанския овощарски съюз (ДОС).

Работата по Стратегическия план започна през 2019 г. и е факт, че се смениха много управляващи и правителства - кой от кого обвиняващи предходния в по-голямо безхаберие и несвършена работа.

По-малко от два месеца преди старта на новия програмен период обаче земеделците отново не са доволни от стратегията за сектора, която ще се прилага в следващите 5 години - до 2027 г. 

И въпреки многословните думи за това как експертите от ресорното ведомство са работили и ден, и нощ, и в празник, и в делник - в крайна сметка се оказва, че забележките на бранша не са взети под внимание и то защото не ресорното ведомство, а външна фирма е изготвяла Стратегическия ни план.

Търпанова: Сливата и десертното грозде са обречени

„Ще ви дам само един пример. На множество тематични работни групи мотивирано настоявах в таблицата за биологичното производство в отопляеми и неотопляеми оранжерии да бъдат добавени малините и ягодите. Накрая от Министерството на земеделието ми обясниха, че това няма как да стане, защото външна фирма е правила Стратегическия план. Аз съответно поисках контактите на тези хора, но така и не ми бяха предоставени”, каза за Агри.БГ Божидар Петков - председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

Ние все още помним култовата реплика на проф. Христо Бозуков “гъските изядоха парите по Агроекология”, но явно не и управляващите, тъй като червеногушата гъска и запазването на нейното местообитание ще се субсидират в следващите пет години и то без тавани.

“Друга грешка е, че е махната модулираната ставка за до 300 дка обвързано подпомагане само при плодовете. При зеленчуците тя е останала. С тази модулация искахме да гарантираме бюджет, който да се разпредели със сигурност на малките и средните производители”, добави Търпанова.

По думите на Божидар Петков това, което е дадено като предложения и становища от бранша, липсва в Стратегическия план.

“Предварително сме заложили много подводни камъни дори рифове. Оставени са вратички и за чертожниците. Получава се така че уж министерството работи за пресичане на измами, а в същото време волно или неволно се оставят вратички за тях”, добави Петков.

Друг интересен момент според производителите е липсата на заложено развитие за сектор “Плодове и зеленчуци”.

“Килограмите за обвързана подкрепа са едни и същи с тези от предходния период. Не е предвидено и заложено никакво развитие. В същото време един от ресорните заместник-министри декларира, че в следващите 5 години трябва двойно да се увеличи производството на плодове и зеленчуци. Как да се случи това, след като не са създадени предпоставки?”, пита реторично Петков.

Според Димитричка Търпанова и Божидар Петков е възможно да се поиска отлагане с една година на прилагането на Стратегическия план, за да се изчистят всички тези моменти. Но дали “печеленето” на още една година време, предвид това, че вече изминаха три в кърпене на документа, ще спаси земеделието ни в следващите 5 години, няма как да бъдем сигурни. 

Производителите обаче са категорични за едно:

“Ако Стратегическият план се приеме в този вид, това означава, че след 5 години ще сме по-зле и отсега”, заключват те.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg