Високите температури и липсата на валежи „нажежиха“ обстановката в Добричка област. От началото на юли до момента са избухнали 4 пожара в житни масиви, отчитат от Пожарната служба. 

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

При други 11 инцидента са пламнали стърнища. Своевременната намеса на огнеборците е предотвратила изгарянето на цели житни блокове, но са унищожени над 300 дка с пшеница. Общо 40 са пожарите с материални щети за последните 40 дни, обобщава комисар Дарин Димитров, директор на РДПБЗН.

В съседната Силистренска област пожарите също са ежедневие. Най-честите инциденти са в сухи треви и стърнища, уточняват от полицията в крайдунавския град. Като причина огнеборците изтъкват небрежност при боравене с огън и изхвърлени цигари. 12 са били инцидентите само през последните почивни дни, когато са пламнали сухи треви, събрани купчини с отпадъци и незагасен огън след приготвяне на зимнина.  

Обстановката продължава да е пожароопасна в двете съседни области. Още от миналата седмица мобилни екипи от служители на МВР правят ежедневни обходи и следят за спазване на противопожарните мерки, уточни още комисар Дарин Димитров. В началото на горещия период от Пожарната служба са провели превантивни срещи със земеделски стопани, горски служители и ловджии. Целта е недопускане на инциденти и опазване както на населените места, така и на реколтата на полето. Именно затова от Министерството на земеделието забраниха косенето, мулчирането и почистването на храсти до 20 август, припомнят и от ОД „Земеделие“ в Добрич. 

1 млн. 203 хил. дка с пшеница успяха да приберат стопаните от Добричка област. В Силистренско ожънатите площи с хлебно зърно са близо 450 хил. дка. Към момента няма данни за умишлено подпалване на стърнищата.