Как да докажа липса на вина, форсмажор и да не бъда санкционирана след пожар в района, засегнал и площите ми, пита животновъдка. Пред Агри.БГ фермерката споделя за низ от задънени улици в опитите си да удостовери невинността си.

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

Жертва на бушуващите летни пожари става и ползван от нея земеделски парцел. По думите й тя няма нищо общо с опожарените площи, а в района имало и други пострадали стопани. Споделя, че изпада за пръв път в такава ситуация и се опитала по каналния ред да извести земеделските служби, както и да разбере възможно ли е да получи компенсация заради загубената реколта. „Оказа се по-трудно от очакваното, дори невъзможно, стигнах до Параграф 22”, заявява стопанката и обяснява преживяното:

Ако имаш засегнат имот от пожар Държавен фонд „Земеделие”  (ДФЗ) казва, че това не е форсмажор, тоест ще си понесеш санкция, ще ти го умножат по три. От общинската служба по земеделие пък ми казаха, че трябва да взема бележка от пожарната, за да се докаже, че е форсмажор и да го занеса в областната дирекция на Фонда. Но оттам ме препращат към областната служба „Земеделие”. Те пък ми казаха: „Не, ние нямаме никакви указания, нищо не знаем”.

Животновъдката се сдобила с искания документ, но дотам. В конкретния случай все още не е установен извършителят или причината за пожара, в бележката от пожарната служба пише само, че тече досъдебно производство. „През това време обаче аз губя двуседмичния срок, в който мога да заявя, че по независещи от мен причини този парцел е негоден за субсидия, а ситуацията е форсмажорна”, обяснява производителката и допълва:

„Моя колежка е получила миналата година при идентична ситуация обезщетение за опожарените й земи, но в становището на службите е имало ясно описание и идентифициран извършител”.

Пожарът в площите на засегната стопанка се случил след приключване на очертаването. Опожарените земеделски площи се считат за временно неподходящи за субсидиране по базовата схема за площ и се водят като недекларирани за съответната година. В Системата за електронни услуги (СЕУ) вече може да се направи справка за парцелите в текущата кампания за директни плащания, които са попаднали в опожарен полигон, оповести през юли Александър Цветков от ДФЗ. Идеята е стопаните да знаят и ако все пак решат да очертаят този терен, ще търпят санкции, когато се извърши проверка.

По време на срещата на животновъдите с представители на Земеделското министерство проблемът с изгорелите пасища в страната също е бил обсъден, сподели пред Агри.БГ Бойко Синапов. Той потвърди, че на срещата със зам.-министър Крум Неделков станало ясно, че всеки засегнат животновъд трябва да се сдобие с бележка от пожарната и да я предостави в областната служба по земеделие, където е заведен имотът. Така фермерът няма да търпи санкции. Но дали това важи, ако в бележката не е посочена причина за пожара?

Фермерката: Въпросът ми е ще бъда ли санкционирана в моя случай, мога ли и как да докажа липса на вина и бих ли получила някакво обезщетение за щетите?

„Илиза, че пак потърпевши ще сме ние, производителите. Първо, губим реколтата от опожарения блок, второ, длъжни сме да платим рента на собственика, трето, вероятно ще ни бъде отрязана една голяма сума от субсидията, защото навреме не сме могли да представим тази „извинителна бележка”, за да не ни считат за престъпници”, казва за финал отчаяната фермерка.