Повсеместно напукване на черешите. Щетите са от 50% до 90% спрямо различните сортове, сигнализира пред Агри.БГ Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари. Оплаквания за поражения има в цялата страна, а големият въпрос сега е ще получат ли стопаните помощ от държавата, когато кампанията по черешобера е застрашена от провал.

В навечерието на жътвата: Порои заливат Добруджа

Обилните валежи през изминалата седмица нанесоха вреди в много стопанства на открито у нас. Само през повичните дни в района на Силистра са паднали до 35-40 литра дъжд, информира Колев. „Черешата изобщо не може да изсъхне и се пропуква, за малко появилото се слънце я загрява, но после отново вали. От тези постоянни промени, плодът масово започна да се пука“, обяснява процеса браншовият представител. 

За пълен провал на ранната черешова реколта на Североизток и заплаха за по-късната алармира преди дни и друг представител на Дунавските овощари - Димитър Рачев от Тутракан, пред БНР. По думите му първата за годината реколта е 100% компрометирана и няма пазарна стойност. 

След последните дъждове следващата реколта също е съсипана – плодът е нацепен и става само за ракия, но изкупната цена тогава е 0.30 лв., което е доста под себестойността на черешата, припомня Колев. По думите на Рачев другото лошо е, че застраховката не поема това напукване на плода, а само щети от градушки и пожар. Председателят на сдружението обяви пред Агри.БГ, че ще бъде изпратено официално искане до земеделското министерство за отпускане на държавна помощ de minimis за овощарите заради огромните и масови щети по черешата. 

„Все пак е само средата на годината. Вариантите ни за помощ са за пропаднали площи или de minimis. За първaта не се знае какво ще се случи през годината, която вече се заяви като много лоша, ако има много кандидати, накрая финансирането ще е много малко, така че ще настояваме за de minimis, заяви Колев и подчерта:

Ако не получим отговор, ще обмислим следващи действия.

От аграрното ведомство заявиха още преди беритбените кампании, че средствата по de minimis за тази година са изчерпани. Този отговор обаче все повече не удовлетворява фермерите, особено след неблагоприятните климатични явления. Агри.БГ събра информация от различни региони. На юг щетите по черешите също тревожат овощарите.

„Имам 2-3 масива, които пострадаха от дъждове и дори градушка. Пръскал съм, но въпреки това поражения си има. На лице са частични напуквания. В единия масив от средноранни череши има извънредно много плод, сега разреждаме, защото това е проблем. Дано няма повече дъждове“, споделя Иван Митев от Сливенско.

Овощар с 60 дка череши пише във форума ни:За поредна година овощарство се оказва пагубно за хората, занимаващи се с него. Освен поредицата години с подигравателно ниски цени, тази се оказа една от най-тежките . Масово се напукаха черешите от продължилите дъждове. Държавата не реагира по никакъв начин и това води до масово изоставяне на овощните градини”.

В Кюстендилско реколтата също е пострадала, а стопаните се молят за хубаво време, за да могат да стартират беритбите. Овощарят от района, Евгени Слишков, споделя, че засега е опазил своите череши, но в редица градини има напукване на плода. „Дано в следващите 20 дни времето е добро. Земята вече не може да поеме водата. От днес стартираме брането“, коментира черешопроизводителят и дава съвет: "За да може да не се пука черешата, е нужно поне три-четири пъти да се вкарва калции“.

Въпреки усилията на стопаните при такива поройни дъждове експертите са на мнение, че пораженията са неминуеми. Остават само молитвите. Остават и очакванията за отговор от държавата в лицето на служебното земеделско ведомство.