„Много хубаво не е на хубаво!“, казват старите хора. Тази мъдрост се отнася с пълна сила за случващото се в момента в Добруджа.

Прогноза: Кога ще дойде лятото?

Ако през миналата година полетата бяха изпепелени и цяла Добричка област се молеше за дъжд, то сега основният въпрос е кога и дали изобщо ще спре. Оказва се, че от началото на юни до момента в Добруджа се е изсипал дъжд, равен на половината от цялото количество за 2020 г.

Това показват замерванията в земеделската кооперация „Изток“ в Шабла. Подобни количества отчитат и в съседните общини. Това всъщност са земите, които пострадаха в най-голяма степен от жестоката суша през 2020 г. Точно там 2 месеца преди дъждовете започнаха да се отслужват молебени за дъжд, тъй като земята отново се напука. Явно молбите на земеделските стопани бяха чути, тъй като в момента дъждът не спира. 

Природата отново напомня за своите капризи, сила и мощ, като ежедневно изсипва над Добричка област огромни количества дъжд. Само за няколко дни валежите сумарно надхвърлиха 100 литра. 

„Имахме изключително студена пролет в Добруджа“, обобщава Дилян Димов, представител на компания за растителна защита. „През май отчитахме температури от порядъка на 4-5 градуса. Сега през юни продължаваме сутрин да имаме 11-12 градуса“. Тази изключително предизвикателна пролет постави редица изпитания пред фермерите. Според експерта болестите в Добричка област тръгнаха на късен етап, но се развиха изключително бързо. „В рамките на 5-7 дни поразиха дори и флаговия лист. Това е доказателство, че реално не трябва да се подценява нищо в земеделието. През април и май беше ясно, че студеното време ще ликвидират болестите, но с дъждовете картината се промени. Тези стопани, които третираха, сега са спокойни. Друга част от производителите сега правят силно лечебни пръскания в житните култури“, пояснява Димов.

Учените от Добруджанския земеделски институт също потвърдиха – по полетата се появи кафява и жълта ръжда, която налагаше поредно третиране с фунгицид.  

Основните притеснения към момента за земеделските стопани е дали дъждът ще позволи своевременното прибиране на реколтата. Все още полетата с пшеница са в много добро състояние, но зачестяват сигналите за полегнали посеви. Съчетанието от поройни дъждове и бурен вятър опустошава отделни житни блокове. Такива случаи вече има в община Каварна, където пострадаха и зеленчукопроизводители. 

Факт е, че жътвата в Добруджа ще започне след 10-15 юли. Предстои прибирането на 1 млн. 200 хил. дка с пшеница, добивите от които се очаква да надскочат 500-550 кг/дка. Дано тогава природата бъде по-милостива, защото юни се очертава да си отиде отново с дъждове.