Политиката на ЕС по отношение на въглеродния диоксид няма да пощади търговията с минерални торове. Те може да се окажат все по-скъпи за джобовете на фермерите, съобщи Agrarheute.

Но-тилъри: Много колеги остават глухи за нуждите на почвата

Между 2026 г. и 2034 г. ЕС постепенно ще обнови своята система за търговия с емисии. Торовете ще бъдат включени в планирания механизъм за коригиране на границите на въглеродните ограничения (CBAM). На тристранна среща в него бяха включени желязото, цимента, алуминия, електричеството и водорода.

Новата система за търговия с емисии на ЕС ще определя цена на CO2 всяка година и ще намалява разрешените нива на емисии в сектори като производство на електроенергия и топлина, енергоемки индустриални сектори и търговска авиация. Със споразумението, което сега е постигнато, емисиите от засегнатите сектори трябва да бъдат намалени с 62% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2005 г.

Реакцията на най-голямата фермерска организация в Европа – Copa-Cogeca, не закъсня.

Оттам предупредиха, че предстои по-нататъшно увеличение на цените на торовете и оперативните разходи в селското стопанство. Недобра новина е и фактът, че конкурентоспособността на вносните храни се увеличава поради корекцията на границите. И двете заедно означават двойно наказание за фермерите, с което те вече не могат да се справят.

През 2022 г. цените на торовете достигнаха исторически върхове, вследствие на пандемията от коронавирус и войната в Украйна. Следващата година не изглежда оптимистична.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

В следващите 5 години: Европа е готова да раздаде 264 млрд. евро на фермерите

Агроиновации: Сензор помага да се пести 35% от торенето

Зелените мечти на Европа се удариха в суровата реалност