В България се работи на парче. Дори смея да кажа, че принципът “разделяй и владей” работи в момента и за съжаление може би това е политиката и целта на управляващите. Това каза Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив.

Гласувайте: Одобрявате ли кандидатурата на Васил Грудев за министър на земеделието?

По думите му годината за зърнопроизводителите е била непредвидима.

“Не може да се направят никакви калкулации. Досега такава година не съм виждал. Икономически нещата не са добре никак. Зърното стои, защото беше тежка годината и на базата на всички тези разходи за производствата, самата себестойност на продукцията доста се оскъпи. Ниските добиви, които получихме специално в Южна България заради сушата, също се отразяват пагубно на евентуалната реализация на по-ниска цена на пшеницата, да не говорим за слънчогледа”, обясни Работов.

Заради това, че сектор “Зърнопроизводство” е един от най-засегнатите от войната в Украйна, държавата отпусна помощ. По нея допустими кандидати бяха и зърнопроизводителите, отглеждащи слънчоглед.

“Мнението на Пловдивския съюз е, че тази помощ е подигравка. Да, държавата си изтри ръцете, но с тези пари, производителите дори не могат да си платят разходите за складовете. Да не говорим, че се вземаха годините 2021 и 2022 г., като реално в едната година дори не се водеше война.

Но това е вследствие, че през годините не бяхме достатъчно добре организирани и не се създаде и направи Закон за браншовите организации. А  впоследствие и земеделска камара, която да обединява всякакъв вид въдства и да излезе с едно общо решение, което да устройва всички сектори.

Останалите държави се обединяват и си защитават правата като комплексно формиране на всички сектори. А в България се работи на парче. Смея да кажа, че принципът “разделяй и владей” работи и може би това е политиката и целта на управляващите. Дано се промени това и се погледне в план затова да се изведе държавата и да бъде в позициите, в които е била, а именно на една много добра структура по отношение на селското стопанство”, заключи Работов.

Целият разговор гледайте във видеото.