Земеделската техника се развива през годините, но разбирането на фермерите за почвата трудно се променя. Те трябва да я приемат за жив организъм и да обърнат внимание на това, от какво тя има нужда. Около тази теза се обединиха участници в тематичен форум, посветен на Световния ден на почвата.

Изкуствен интелект и покривни култури в помощ на регенеративното земеделие

А от какво точно се нуждае почвата? Според привърженици на no-till технологията, които вече я прилагат в своите стопанства у нас, ключовите моменти са четири:

•    Почвата да бъде оставена на мира, като не се прилагат обработки;
•    Почвата да бъде покрита с растителни остатъци;
•    Да се спазва правилен сеитбооборот;
•    Да се сеят покривни култури – миксове от растения, които са между основните култури. 

По думите на земеделец, който практикува no-till от години, не трябва да се обръща внимание само на това, как растението изглежда и дали се развива добре, а от какво има нужда почвата. Когато фокусът се измести към нея, нещата започват и финансово да се случват по по-различен начин – разходите намаляват, а приходите стават по-стабилни.

„Традиционното земеделие е така направено, че почвата да се изтощава и да има някой, който да ти продаде решения на твоите проблеми. Когато поставиш едно растение в мъртва почва, в която няма никакви микроорганизми, постоянно трябва да го крепиш като малко дете с витамини и лекарства, за да може да порасне и да го защитиш от болести“, прави сравнение той. 

No-till технологията, консервационното земеделие и регенеративното земеделие са три идентични практики с дребни разлики. Те са технологията на природата, а земеделците, които ги прилагат, се стараят да я копират. Идеята е те да работят с природата, а не срещу нея. В нея има баланс и за всеки проблем има решение.

„Основното мероприятие на полето, с което унищожаваме органичното вещество в почвата и я правим уязвима на водна и ветрова ерозия, е оранта. Хербицидите и изкуствените торове също допринасят за нейната деградация, но главната причина е обработката. Нашата цел е не само да спрем загубата на органично съдържание в почвата, но и да го увеличим“, подчертават но-тилърите. 

Те са подхванали инициатива да се въведе стандартизиране на т.нар. регенеративна храна. Това е храната, която се получава от здрава почва и здрави растения и е в пъти по-съдържателна и питателна. Твърди се, че получавайки такава храна, хората са по-здрави.

„В ръцете си ние, земеделците, държим още една голяма отговорност – да съхраним почвата за идните поколения. До момента отговорността ни бе само да експлоатираме почвата и да произвеждаме храна, а сега се появява една много по-голяма – да опазим почвата, която вече е на края на своя живот“, призовават те.