Най-влиятелната земеделска група в Европа, Copa Cogeca, призовава за спиране на лимита от 60 мг/кг кадмий за фосфатни торове, за да бъдат разрешени доставките от Мароко вместо от Русия, съобщава испанският портал Agroinformacion.com.

ЕК одобри Стратегическия план на България за земеделие

Изправена пред настоящата криза на пазара на торове, Европейската комисия публикува дългоочаквано съобщение през ноември за това как ще се реши проблемът. За Copa Cogeca разочарованието беше толкова голямо, колкото се очакваше: това ново съобщение не дава конкретни отговори какво трябва да направят европейските фермери в краткосрочен план. Това се казва в съобщение на европейската организация.

Оттам отбелязват, че за малко повече от две години цените на торовете, използвани в селското стопанство, са скочили до нива, невиждани досега в Европа. Цените на ключовите торове дори са се утроили в някои случаи, водени първо от ефектите на пандемията от коронавирус, а след това и от руско-украинския конфликт.

До края на текущата 2022 г. запасите на европейските фермери бързо се изчерпват, докато цените и наличността остават проблем в краткосрочен план, особено в текущия период на прилагане до пролетта на 2023 г. Напълно възможно е европейската реколта през 2023 г. да страда от продължаващ недостиг на торове, което ще доведе до три неща - по-ниски добиви, по-лошо качество и нарушено сеитбообращение. Това ще бъде последвано от повишаване на потребителските цени и спад в конкурентоспособността на европейските ферми, отбелязват от Copa Cogeca.

Оттам подчертават, че в момента в нито един друг регион на света не се наблюдава такова увеличение на цените на селскостопанските продукти, както в ЕС. В този контекст земеделската общност очаква две политически реакции: краткосрочен прагматичен отговор за смекчаване на ефектите от настоящите международни сътресения и средносрочен/дългосрочен отговор за намаляване на зависимостта от внос, увеличаване на прозрачността на пазара на торове. Трябва да бъде насърчено и органичното хранене.

„Както и в предишни доклади, Европейската комисия предоставя подходящи отговори за средносрочен/дългосрочен план, но не се справя с краткосрочните предизвикателства“, допълват представители на Copa Cogeca.

Според Кристиане Ламберт, президент на организацията, „уклончивостта вече се е превърнала в навик”.

По идеологически причини Европейската комисия отказва да даде на фермерите краткосрочни решения, застрашавайки жизнеспособността на много ферми. Какъв е смисълът да представяте ново съобщение, ако все пак то има толкова малко реални предложения? Накратко, трудно ми е да разбера логиката на този вид комуникация: в дългосрочен план ми се струва, че визията на Комисията е ясна и известна от 2019 г. насам със стартирането на стратегическата програма „От фермата до вилицата“.

В краткосрочен план, когато става въпрос за справяне с настоящите сътресения на пазара на торове в Европа, Copa Cogeca предлага да се разшири премахването на вносните мита върху всички азотни и фосфатни торове.

Логистиката на торовете трябва да бъде опростена и трябва да се осигури повече регулаторна гъвкавост. Това включва преустановяване на прилагането на лимита от 60 мг/кг кадмий за фосфатни торове, за да се позволят доставки от страни от Северна Африка (Мароко) вместо от Русия, както и освобождаване от установените лимити за нитрати и опростяване на административните правила, свързани с вноса, призовава европейската организация.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фючърсен пазар: Какви са прогнозите за пшеница, рапица и царевица?

Цените на торовете падат - да се купува или да се изчака?

Първата пратка руски торове потегли