Само преди дни на полето край френския град Тулуза бяха представени най-иновативните автономни решения за земеделци по случай Международния форум за селскостопанска роботика 2024. Италианското издание AgroNotizie отрази събитието и отличи 6-те най-интересни от тях. 

На гости на високотехнологичната оранжерия Nordic Greens

Секторът на селскостопанската роботика определено се развива с бързи темпове. В това ще се уверите от следващите редове. Роботизираните решения, представени на панаира, бяха фокусирани предимно върху култури с висок добив, които лесно може да се съвместят с работата на роботите. 

Modular-E - за лозарство от ново поколение 

След успеха на проекта Scorpion, чието дело е роботът Weta, лабораторията Tribe на Inesc Tec - Лаборатория по роботика и интернет на нещата за интелигентно прецизно земеделие и горско стопанство - представи Modular-E . Новият прототип е предназначен за лозарство от ново поколение. Modular-E може да ви отмени в целенасоченото торене и междуредовото косене. В състояние е да направи и много повече. Всъщност той разполага с различно оборудване за приложения, вариращи от контрол на плевелите до мониторинг на почвата и пръскане. 

Португалският робот е електрически и е оборудван с комбинирана система от сензори Lidar, GNSS, RTK, IMU и Radar, които позволяват изключително прецизна автономна навигация дори при липса на сателитни сигнали. 

Modular-E се състои от модул за диференциална тяга на две колела, съчленен към ремарке, наличен със или без тяга. Иновативните му технологии включват алгоритъма за локализиране и картографиране на Vine Slam 3D и софтуера за планиране на пътя и центъра на масата AgRobPP. Тези инструменти, разработени вътрешно в Tribe Lab, правят Modular-E подходящ за работа по стръмни склонове. 

Резитба на лозя с Pruner на Perception Robotic

Резитбата на лозя е дейност, която изисква умения и опит и идеята за автоматизиране на тази практика представлява истинско предизвикателство. Роботът Pruner на Perception Robotic е готов да поеме. Системата се състои от роботизирана ръка, оборудвана със серия от сензори за идентифициране на клоните за рязане и електрическа ножица. Операцията се управлява от устройство, което използва изкуствен интелект, за да анализира данните и да насочва ръката, така че да извърши резитбата на правилното място. За момента скоростта на работа възлиза на 2 хектара на всеки 8 часа.

Up by Aigro - коси вместо вас

Up by Aigro е симпатичен малък робот, който освен да коси, е способен да извършва плевене, разузнаване и операции по събиране на данни.  

Основната характеристика на Up е неговата компактност: има малки размери и тегло от около 100 килограма. Може да работи денем и нощем, благодарение на двойна 48-волтова литиева батерия, която се сменя лесно и осигурява автономност на използване от 8-10 часа и работна скорост от 1600 квадратни метра на час.

Selector180  лекува растенията вместо вас

Всеизвестна е красотата на класическите нидерландски полета с лалета. Техните цветове създават магическа атмосфера. Това е контекстът, в който работи Selector180 - самоходна машина за целево третиране на лалета. Роботът се движи автономно в полето с помощта на GPS и RTK технологии и е оборудван с камери с висока разделителна способност и роботизирана ръка, достъпна за движение в три измерения.

Как работи Selector180? Докато роботът се движи, камерите сканират лалетата. Изображенията се обработват от мрежа с изкуствен интелект, способна да идентифицира промени. Ако софтуерът открие аномалия в цвета на листата, той активира роботизираната ръка, която е оборудвана със спринцовка, способна да извърши третиране. 

Crover - робот за силози 

Роботът Crover създава марсианско усещане и изглежда е проектиран да се движи по пустинни пясъци. Използването му обаче е много по-близко и по-полезно, отколкото може да си мислите на пръв поглед. Crover е прототип за автономно управление на съхранение на зърно и прах. Дейността му се състои в наблюдение и смесване на насипни вещества като бобови растения, зърнени култури и пелети. Роботът, благодарение на вземането на проби и откриването на температура и влажност , е в състояние да наблюдава условията в целия силоз, предотвратявайки появата на мухъл и паразити. 

Agilhelper и Slophelper - роботизирано бъдеще за овощни градини и лозя

Сред новостите на World Fira не можеше да се пропусне словенската Pek Automotive. Тя представи два робота - малкия Agilhelper за работа в лозя и по-големия Slophelper за овощни градини и лозя с широки редове. 

Роботите на Pek са електрически платформи с ниско напрежение (48 волта), които са напълно автономни и имат модулен дизайн, способен да изпълнява множество задачи, благодарение на внедряването на специфично оборудване, с което да се извършват всички операции от целия цикъл на култивиране.

По време на форума  Slophelper демонстрира уменията си да бере ябълки. Системата, съставена от 3 роботизирани ръце, управлявани от стереоскопичен зрител и разпределителен механизъм, който събира ябълките в специален контейнер, може да замени и дори изравни - според производителите - ефективността на работната сила от 6 души.


Вижте още:

Агроанализатор: Който се сдобие с поливна система, изобщо няма да има нужда от субсидия на декар

Робот бори недостига на работници в оранжериите за домати и чушки

Британският проект за ферми на бъдещето с дронове и роботи