На заседание на Общинския кризисен щаб в Бургас е обсъдено предстоящото начало на беритбата на череши и други плодове в условията на противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса COVID-19, информират от общинската администрация.

De minimis за череши: Отпускат 1 милион лева за реализация

Стана ясно, че в общината ще бъдат създадени правила за селскостопанските работници, за да не се внесе коронавирусна зараза от други населени места.

Кметът Димитър Николов изразява притеснението си от това, че традиционно за тази кампания пристигат сезонни работници от Сливен и Ямбол, където през последните дни установяват много случаи на заразени с COVID-19. Той е възложил на членовете на щаба да изготвят аргументирани предписания как и реколтата да бъде прибрана, и да не бъде допуснат внос на заразата от съседни области.

Предписанията ще бъдат връчени за изпълнение на кметовете на малките населени места в община Бургас, където са разположени такива земеделски площи. Самите те са отправили запитвания към Николов как да процедират в създалата се ситуация. 

Само край град Българово има четири големи черешови градини, както и на други места около Бургас.

Текат разговори с арендаторите, които също ще участват в процеса за контрол. 

Предварителната идея е лагерите на сезонните работници да бъдат на територията на съответния масив за бране или в непосредствена близост. Самите работници не трябва да напускат лагерите, за да посещават близките населени места. Това ще се контролира от кметовете, арендаторите, полицията, а и от местните хора, които се познават и е препоръчително да сигнализират, ако установят нарушение на тези предписания.

Разговаряно е с медиаторите в ромските махали на Бургас да следят и сигнализират за външни посетители.

От Общинския кризисен щаб информираха, че с вчерашна дата в Бургас няма установен нов случай на заразен с коронавирус. 1345 души са поставени под карантина на територията на областта. 646 от тях са в община Бургас.


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Министерството: Тръгва мярка за изкупуване на черешите

Сезонни работници: ЕК очаква от Франция проверка по случая с българите

Двоен доход за безработните, които станат фермери