За разлика от Дунавския регион, черешите в Кюстендил не са пострадали през този сезон.

Черешите в Силистренско търпят големи поражения трета година

"Много добра черешова реколта ще има тази година, защото мразовете не са оказали влияние върху черешовите насаждения в Кюстендилско", съобщи за БТА зам.-директорът на Института по земеделие в Кюстендил Димитър Сотиров.

Прогнозираните от специалисти добиви са от над 1 тон череши на декар, дори по-висок, при добре гледани дръвчета.

Пред Агри.БГ Евгени Слишков, голям производител на череши в Кюстендилския район сподели също, че стопанствата са в много добро състояние тази година и се очакват високи добиви.

Евгени Слишков: „При нас обстановката е много добра, има много череши. Нямаше аномалии, нито мразове, нито болести. Очертава се много добра реколта. Имаме над 10 сорта в нашето стопанство, надяваме се всичко да се запази. Тази година малко се забави сезона. Пролетта дойде по-късно.

Миналата година започнахме беритба на 1 юни, но тази година няма как да започнем преди 15-20 юни. Миналата година съм пръскал цветен бутон на 29 март, сега на 12 април. Това са 14 дни по-късно и няма как да се компенсира забавянето. Но заради коронавируса, колкото по-назад се изтегли, толкова по-добре.“

В стопанството на Евгени има ранни, средноранни и късни сортове череши на площ от 200 дка. Производителят споделя, че няма проблем с работнта ръка и от години има трайно ангажирани в неговото стопанство работници. Дори очаква до дни от Испания да се завърнат хора, на които той предоставя заетост всяка година. 

От Института по земеделие в Кюстендил информират, че няма да има проблем при осъществяването на брането, защото градините са големи и позволяват спазване на отстояние сред работниците.

Единственото, което притеснява стопаните в момента, е реализацията на продукцията, защото ако до началото на юни пазарите в Италия и Румъния не бъдат отворени, има опасност от затруднения при реализацията на плодовете, каза Сотиров. 

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

Той посочи, че вътрешният пазар е доста свит и не би могъл да поеме цялата продукция. Слишков също предпочита да търси по-големи пазари и износ за своята продукция.

Евгении Слишков: "Аз произвеждам доста череши и с търговските вериги не можем да се разберем, защото те искат 600 кг. на ден, но аз бера днес по 8-10 тона. Така се разкъсваме. Предпочитам да работим с по-едри клиенти за износ и за прясна консумация на вътрешния пазар. Не пречи и веригите да захранваме, но те имат някои странни изисквания.

Говорих с една голяма марка вериги в София, те искат в 23 ч. черешата да е постъпила в склада. Ние почваме да берем в 7:30. Няма физическа възможност да се набере, да се подреди и да се закара до това време. Може би за друг тип продукция е добре, но за черешите е по-сложно.

Работата с търговските вериги е подходяща за по-дребни производители, които произвеждат по един тон на ден и могат да си ги заготвят в специални опаковки.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Правителството: Промяна в постановлението за веригите, глоби до 50 хил. лв.

Търговска верига предлага „Зелена кутия“ с продукти на местни фермери

Производител: Нужна ни е добра реклама, за да се пласираме на пазара