Прибирането на ранните сортове череши започна в Турция, Испания, Италия, Гърция и други южни страни на ЕС. Какви са перспективите за развитие на този пазар предвид потенциалните промени в търсенето и предлагането заради коронавируса, ниските цени на нефта и сланите, разказват анализатори от EastFruit.

Прогноза за производството на кайсии по места

Овощарите обикновено се вълнуват повече от предлагането, отколкото от търсенето. Почти във всички европейски страни през този сезон имаше проблеми със слани и студове, които съществено понижиха потенциала на производството на череши. Трудности има и в страните от Централна Азия. Там обаче щетите са незначителни, тъй като снеговалежите по-скоро спасиха реколтата, отколкото да я повлияят негативно.

Турция е най-големият производител на череши в региона. Всяка година страната изнася до 80 000 тона пресни череши. През 2020 г. сезонът стартира в средата на април. Първите доставки за чужбина са вече факт. За разлика от други страни в региона Турция нямаше никакви проблеми със сланите. Напълно възможно е да се радва на рекордна реколта от череши и да се възползва от по-слабото производство на костилкови плодове в други региони на света.

Сърбия по различни оценки е загубила до 30-40 % от реколтата от череши вследствие на сланите, които повредиха и овощните градини в Италия в края на март – началото на април. Ако не отчитаме обемите на реекспорт на плодове, то годишно Сърбия продава за износ около 3 000 тона собствено производство череши, преимуществено на руския пазар.

череши

Възможно е тази година обемът да намалее. На сърбите ще им е по-изгодно да продават череши в ЕС, поради което износът й за тези страни може да се увеличи.

Гърция, която изнася до 20 000 тона череши годишно, сякаш избегна съществени загуби заради слани. Поради това предлагането на плодовете от Гърция през 2020 г. по-скоро няма съществено да се промени.

Отдалечаваме се от Балканския полуостров и поглеждаме към Италия и Испания.

На Ботуша сланите по предварителни оценки ще намалят реколтата от череши с 30-40%. Особено силно са пострадали ранните сортове. Миналата година ситуацията беше още по-лоша. Така в сравнение с миналата година производството през 2020 г. може да отчете ръст.

Италия е нетен вносител на череши. Вносът й стига до 8-11 000 тона, а износът – около 5-10 000 тона. На теория вносът на череши в тази страна може да бъде на миналогодишното ниво или по-ниско, ако, разбира се, търсенето не намалее повече от самото производство.

В Испания производители на череши избегнаха съществени загуби заради слани. Годишно страната изнася над 30 000 тона череши. Очаква се, че през настоящия сезон износът да остане на същото ниво, ако бъде събрана цялата реколта. Тук фактор са проблемите с работната сила и търсенето в страните, където обичайно този плод се внася.

Преполетите дръвчета боледуват по-често

Както се вижда, основните страни-износители – Турция, Испания и Гърция (а също така и Иран), не са изпитали съществени проблеми в овощните градини заради слани и студове.

Какво ще бъде търсенето на череши?

През последните години Русия е основен пазар за реализиране на череши. Страната обаче активно увеличава собственото производство. Предвид факта, че сланите през април съществено повредиха реколтата, то вносът на череши може да се увеличи през настоящия сезон.

череши

Отчитайки девалвацията на рублата и ръста на стойността на транспорта, основните доставчици на череши в Русия – Турция, Иран, Узбекистан и Молдова, ще се наложи да направят сериозни отстъпки в цената, казват експерти.

Тъй като в Турция и Иран не се очаква съществено намаляване на реколтата от череши, те ще се наложи да търсят алтернативни пазари. Южната ни съседка може би ще увеличи доставките в ЕС, в частност тези в Германия. Други важни пазари за турската череша – като Иран и другите страни от Близкия Изток, загубиха доходи от експорта на нефт, а ОАЕ – и от туризъм. Поради това се очаква усложняване на обстановката и предлагане на достатъчно конкурентна цена.  

Механизъм срещу кризата: Производители на плодове и зеленчуци се обединиха

В страните от ЕС търсенето на череши ще намалее. При това изтъняването на джоба на населението ще има минимално влияние върху този показател, тъй като черешата за повечето потребители ще остане достъпна като цена. По-малкото туристи ще има решаващо значение за пазара на череши. Не е изключено и тук по-слабото търсене да превиши щетите от слани. Това означава, че доставчиците няма да могат да продават черешата на висока цена.

Най-големите вносители на череши в ЕС са:

Германия – 45 000 тона годишно;
Австрия – 20 000 тона годишно;
Великобритания, която е в процес на Брекзит - около 15 000 тона годишно;
Италия – до 10 000 тона годишно;
Франция – до 10 000 тона годишно.

Въпреки загубите от слани, сезонът е по-вероятно да не обещава високо търсене и цени на черешата. Почти сигурно е, че основните страни износители ще се сблъскат със сериозни логистични проблеми и необходимост от нови канали за реализация на продукцията. Отсъствието на специализираните изложения за овощни плодове, търговските форуми, конференциите и възможностите за срещи с клиенти силно ще ограничи търсенето на нови купувачи и допълнително ще усложни проблема с продажбите.

Общите загуби за износителите на череши през 2020 г. може да достигнат 700-900 млн. долара.

Приблизително с толкова се очаква да намалее световната търговия на череши. При преработвателите надали ще има отбой на желаещи да реализират плодовете за производството на сокове и концентрати. Цената на суровината може да се окаже доволно приемлива.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Танева: Трапезата ни за Гергьовден може да бъде изцяло българска

Първите запитвания от веригите към производителите са вече факт

Производител: Не предпочитам да работя с търговските вериги