Заради липсващи близо 38 тона кашкавал от държавния резерв мандрата в град Елена отнася глоба от 7 000 лв. Санкцията е потвърдена от Великотърновския административен съд, съобщава БНР.

Цените на суровото мляко са като бетонирани

По договор млекопреработвателното дружество в Елена съхранява държавни резерви и военновременни запаси, сред които и 64 тона кашкавал „Витоша“. На два пъти обаче проверките в хладилните камери показват внушителни липси. 

В края на 2019 г. на минус били 24 тона кашкавал, за което е връчено предписание количествата да бъдат осигурени. При втората проверка в началото на 2020 г. обаче липсите за държавния резерв не само не се топят, а дори нарастват – до 37 834 кг.  

Следва налагане на глоба от 7 000 лв., която мандрата обжалва в Районния съд в Елена. Тя обаче е потвърдена, след което идва ново обжалване в Административния съд във Велико Търново. Санкцията е потвърдена и на втора инстанция, като решението е окончателно. 

Оказва се, че това не е първото провинение на Еленската мандра. Миналата година тя отнесе глоба за същото нарушение в размер на 5000 лв.