През 2021 г. изкупните цени на суровото мляко се очаква да се повишат и да бъдат с около 4% нагоре спрямо година по-рано, твърдят анализаторите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). 

Говедовъд: Цената на млякото не е мръднала от 20 години

Това увеличение обаче се изразява в жълти стотинки, които на фона на многократно по-скъпите фуражи и по-високите разходи като цяло изглеждат нищожни. Засега обаче данните за месец април сочат по-скоро обратното.

Изкупеното краве мляко в България през януари 2021 г. нараства с 0,6%, или с 300 тона спрямо година по-рано. Производството на млечни продукти обаче отбелязва много по-голям ръст при готовите продукти – пакетирани млека с 25% (1462 тона), сирена и кашкавали с 8% (485 тона), сметна с 10% (22 тона), и имитиращи сирена с 13% (116 тона). 

А какво се случва в страните членки като цяло? Изкупната цена на млякото за февруари в ЕС-27 намалява с 1%. Цената на суровото мляко на спот пазара Лоди в Италия през март спада до 0,34 евро/л., което е с 4% надолу за месец, но с 1% нагоре спрямо година по-рано. 

Цените на млечните продукти в ЕС продължават да нарастват на годишна база. Най-значим е ръстът при суроватката (+25%), следвани от маслото (+14%) и сухото обезмаслено мляко (+12%).

За януари 2021 г. изкупеното мляко в Съюза намалява с 1% (104 хил. тона) в сравнение със същия месец на 2020 г. Намалението на изкупеното мляко има за ефект по-малки количества млечни продукти, произведени през януари – сухо обезмаслено мляко (-5,6%), концентрирано мляко (-4,4%), масло (-3,9%). Ръст се наблюдава само при пълномасленото сухо мляко (+5%). 

Ефект върху производството има и намаленият експорт на млечни продукти от Съюза през януари – основно на масло (-24%), млечни мазнини (-45%) и сирена (-9%). Наблюдава се ръст при износа на суроватка (+22) и обезмасленото сухо мляко (+1%).