Съхраняването на свинско месо от нерегистрирани прасета в буферните зони около огнищата на Африканска чума по свинете (АЧС) трябва да се прекрати, обяви вицепремиерът Томислав Дончев, който е председател на Централния епизоотичен съвет към правителството.

Потвърдиха АЧС и във Видинско

Съветът прие на свое заседание днес допълнителни извънредни мерки срещу заразата.  Решенията на съвета представи земеделският министър Десислава Танева.

Ветеринари и военна полиция при всяка кланица за нерегистрирани свине.

България има 110 регистрирани кланици. От тях 67 са за клане на свине. От днес тези кланици ще могат да извършват дейността си само при постоянното присъствие на ветеринар или военна полиция в останалото време с цел недопускане на клане на нерегламентирани домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност.

Унищожаване на всички прасета в домакинствата на 20 км около свинекомплексите

В България в момента има регистрирани 65 свинекомплекса със съответните нива на мерките за биосигурност. В три от тях вече бе установена АЧС.

За всички останали, включително и тези в Южна България, се определя 20-километрова санитарна зона от областните епизоотични комисии.

В тези 20-километрови санитарни зони не трябва да има прасета в стопанства тип заден двор или в тази зона не трябва да има отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност. Това ще се преведе също незабавно в действие с решения на областните епизоотични комсии. 

Одобряване на площадки за загробване в най-кратки срокове

Министърът на околната среда и водите още от петък е издал заповед всички площадки за загробване, за които се получава искане за съгласуване, да им се отговаря в максимално кратък срок, така че да не се бавят процесите там.

Това са решенията от днес. Те ще влязат в сила незабавно, след като се официализират на заседания на областните епизоотични комисии. 

Вицепремиерът Томислав Дончев даде разяснения за месото във фризерите.

"Имам призив, препоръка, експертите ще го потвърдят: най-ефективната превантивна мярка, особено в буферната зона, там, където имаме зараза, прасетата, отглеждани в заден двор – заколване и термична обработка. Съхраняването във фризера може само да замрази проблема. Може даже да го замрази с месеци. След използване на месото, извадено от фризера, след няколко месеца заразата може да пламне отново. Затова всички експерти твърдят, че единствената мярка е термична обработка", каза Томислав Дончев.

Вицепремиерът подчерта, че за справяне с чумата е мобилизиран целият ресурс на държавата. Той отбеляза ролята на структурите на МВР и на армията, които ще окажат съдействие при контрола на всички кланици, "където по последни данни е един от източниците за разпространение на заразата".

Томислав Дончев помоли за съдействие населението, "защото нито една мярка няма как да е ефективна, ако няма подкрепа от хората". 

"Ние имаме проблем с адекватното съдействие, съпричастност от страна на гражданите. Не само собствениците на прасета. Кметове на населени места и т.н. Без адекватни мерки от тяхна страна трудно ще се справим", допълни Томислав Дончев.

В отговор на въпрос от Агри.БГ министър Десислава Танева уточни, че стопаните на всички регистрирани и евтаназирани животни ще бъдат обезщетени от държавата по силата на действаща наредба.

След това страната ни подлежи на рефинансиране за този разход от Европейската комисия, като компенсацията е в размер от 50% до 100%, а за България се очаква обезщетението да бъде 75%.

До момента у нас са регистрирани 22 огнища на Африканската чума по свинете при домашни прасета и 20 огнища в дивата природа.