Опасенията за пламнала африканска чума по свинете във Видинско станаха реалност. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева потвърди съмнението за огнище. Това стана ясно днес по време на брифинг относно ситуацията с африканската чума по свинете (АЧС) в Министерски съвет (МС).

Проспа ли БАБХ ситуацията с АЧС?

Сигналът за починало домашно прасе в ромския квартал  "Нов път" от тази неделя, 28 юли, беше подаден в местната дирекция по безопасност на храните. От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) взеха проби на същия ден. Днес станаха ясни и резултатите – чума има. Това е първото огнище в областта. 

Ситуацията е изключително тежка, коментира министър Танева. По време на брифинга стана ясно, че военна полиция ще влиза във всичките 110 кланици в страната, за да няма нерегламентирано движение на животни.

По последни данни кланиците са един от източниците на разпространение на болестта.

Освен това всички домашни свине в 20-километровите зони около свинекомплексите ще бъдат убивани. 

Относно обезщетенията Танева коментира, че за регистрираните животни Европейската комисия (ЕК) ще възстанови на страната ни от 75 до 100% от платените суми.

Към момента 22 са огнищата при домашните свине у нас и 20 при дивите свине.

По-късно днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) официално потвърди за новото огнище на Африканска чума при домашни свине в област Видин в лично стопанство, в което се отглежда една свиня.

"Това е първото огнище на болестта АЧС в област Видин", подчертаха от Агенцията по храните.

В квартала има само нерегистрирани лични стопанства. В 3-километровата предпазна зона се намира и една индустриална ферма, която е под ветеринарномедицински надзор, за да бъде предпазена от навлизане на вируса в нея.

От Агенцията допълниха, че са предприети мерки за контрол и ликвидиране на заболяването по правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане в засегнатия обект, както и при свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход.

Създадени са зони на ограничения (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Както и при предишните огнища в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.

БАБХ: "Хуманно умъртвяване на домашни свине в личните стопанства ще бъде извършено в рисковите квартали на град Видин и село Новоселци."

Агенцията призовава стопаните да започнат да колят спешно свинете в задните си дворове, като напомни, че месото трябва да премине термична обработка.

От БАБХ подчертаха, че превенцията в момента е най-важната мярка за овладяване на ситуацията, тъй като АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване.