Нахлуването на Русия в Украйна повиши цените на торовете. От началото на годината цените на уреята и DAP са се утроили, въпреки двойния ръст през 2021 г. Карбамидът вече струва 777 евро/т (доставка през март), а DAP - 895 евро/тон. По всяка вероятност това няма да бъде всичко, информира френският сайт reussir.fr.

ЕК: Руската агресия ще се отрази болезнено на агрохранителния сектор

Икономическите санкции, предприети срещу Русия и Беларус, които доставят огромни количества торове в световното селско стопанство, пораждат опасения от дълбоки сътресения на пазара.

Русия осигурява 13% от търговията с междинни торови продукти (амоняк, фосфат, сяра) и 16% от търговията с готови торове, припомня Марк Зриби, ръководител на зърненото звено на FranceAgriMer, на 28 февруари 2022 г. по време на конференцията Salon de l'Agriculture.

Погледите на специалистите са насочени към Латинска Америка.

Бразилия купува близо 60% от руските азотни торове. Под въпрос е предстоящата сеитба на царевица, тъй като има риск от прекъсване на доставките, тревожи се Марк Зриби.

Недостатъчното наторяване на 20 милиона хектара царевица, отглеждани от третия по големина производител в света, няма да остане без последствия за пазара.

Царевицата не е единствената засегната култура. Азотните торове са от съществено значение и за захарната тръстика и цвеклото.

Русия е основен износител на фосфатни и калиеви торове. Тя доставя 17% от фосфатните торове на пазар. Колкото до поташа, Русия и Беларус представляват 42% от световния износ. И тук първият купувач е Бразилия.

Забавяне в доставката на обемите, закупени от Бразилия, не може да бъде компенсирано от Канада, Германия, Израел и Йордания, предупреждава експертът, допълвайки, че дефицитът на поташ бързо влошава добивите от цвекло или картофи.

Във Франция ефектът от кризата върху наличността също може да се усети. Страната внася половината от потреблението на торове.

От минералните торове във Франция и Европа се произвежда само амониев нитрат и то от газ, който в момента е недостъпен. За да намали зависимостта си от тази суровина, особено от Русия, и да предложи "безвъглеродни" торове, производителят Yara, световен лидер в производството на азотните минерални торове, тези дни обяви, че 30% от амониевия нитрат ще идва от хидролиза на вода, а не от газ. Тази технология обаче изисква огромни инвестиции и ще струва 4 до 5 пъти по-скъпо.

Селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост са изключително стратегически и трябва да се върнат начело в траекториите на страната ни, настоява Жан-Франсоа Лоазо, президент на Международната комисия на FranceAgriMer.

Оставяме индустрията на торовете да ни се изплъзне. Сега е необходимо да се разгледа реиндустриализацията на селскостопанския и агрохранителния комплекс на Европа, допълва той.

Лоазо призовава Европейския съюз да изостави стратегията “От фермата до трапезата” в сегашния й вид.

Предвид ситуацията, да се говори за по-малко обработваема земя и по-малко иновации, е немислимо. Екологичният преход е добър, но трябва да поставим стратегическите си интереси на върха на купчината, допълва той.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ще топлим оранжериите само на слънце

Засилва се песимизмът за цените на торовете

В битка с цената на торовете: Садете грах и фасул