Земеделският сектор е изправен пред невъзможността да се справи с преките си ангажименти, а именно – отглеждането на основните полски култури. Причината са отказани доставки на горива, липса на торове и постоянно ескалиращи цени. Заводите у нас дадоха сигнал, че няма да могат да обезпечат производството за вътрешни нужди. 

Сроковете през март, за които да внимавате

„Това звучи обезпокоително. От няколко месеца говорим, че държавата трябва да се намеси и да обезпечи собственото си производство. Нищо такова не се случи. Ние изнасяме тор, а в същото време няма да има за вътрешно потребление. Това ще рефлектира върху производството на всички култури. Разчитаме на това кой какво си е купил назад във времето“, заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Предвид ситуацията в Русия и Украйна договорите за внос на торове са неизпълними. „Имаме  забрана да внасяме и изнасяме, румънските заводи не работят, нашите имат договори и каквото и да заработят, трябва да си ги изпълнят. Суровината стана безкрайно скъпа, а основният вносител на тази суровина е Русия. То хубаво забраняваме, ама трябва да си даваме сметка какво се случва след тези забрани“, допълни с огорчение Жекова и продължи: „В крайна сметка накрая някой трябва да плати всичко и това ще е производителят-земеделец. Не говоря само за България, говоря за целия ЕС. А тази сметка ще стигне до крайния потребител. Не е нормално 1 тон амониев нитрат да струва 1600 лв. към днешна дата! Заводите отказват да работят по простата причина, че цената на газта постоянно расте. Те не знаят днес, когато произведат и утре, когато продават, каква себестойност имат на продукцията“. 

Русия е третият по големина износител на горива в световен мащаб.

Конфликтът между Русия и Украйна рефлектира не само върху цените на горивата. Има проблем с доставките. 

„Всяка трета доставка на гориво се отказва в момента. Какво се получава? От една страна ескалация на цените, от друга ще стигнем до там да нямаме гориво, с което да работим. Това са реалностите, силно се надявам да не стигаме до апокалиптични ситуации“, не крие притесненията си Радостина Жекова.

На полето в момента всичко е спокойно по отношение на пшеница, ечемик и рапица. Снеговете през последните дни донесоха още зимна влага, необходима и за пролетната кампания по сеитба на царевица и слънчоглед.