Войната в Украйна може да доведе до последствия, болезнени за фермерите, потребителите, производителите на торове и износителите на селскостопански продукти, предупреди Европейската комисия.

Сроковете през март, за които да внимавате

Kупувачите на зърно трябва да се подготвят за по-високи цени, като се има предвид, че Русия и Украйна съставляват повече от 30% от световната търговия с пшеница, 32% за ечемик, 17% за царевица и повече от 50% за слънчогледово масло, семена и шрот”, предупреди Майкъл Сканъл, генерален директор на Генерална дирекция „Агри“ в ЕК, предаде Ройтерс.

Европейският съюз (ЕС) също така внася значителни количества фуражи и торове от региона, а производителите на торове разчитат на внос на природен газ от Русия. От друга страна, голяма част от животновъдите в ЕС търсят вносни фуражни култури от Украйна.

Последствията от тази руска агресия ще имат голямо въздействие върху нашия агрохранителен сектор и ще бъде болезнено“, каза Сканъл пред законодателите на ЕС преди спешната неформална среща на министрите на земеделието на ЕС на 2 март.

Той обърна внимание и на черноморските пристанища, тъй като това е изходната точка за повечето украински износ на зърно. В момента тази търговия е замразена. „Това създава възможност кризата да продължи в средносрочен план, защото очевидно това ще повлияе на реколтата по-късно тази година“, коментира още Сканъл.

Европейският съюз също така има значителен износ на свинско месо за Украйна, както износ и внос на птици. От Русия пък се внасят вина, спиртни напитки и захарни изделия.