На пръв поглед дроновете на израелския стартъп Tevel Aerobotics Technologies може да изглеждат неориентирани и хаотични, но това изобщо не е така. Те работят по свой алгоритъм и това, което е най-важното - постигат завидни резултати, отменяйки необходимостта от наемате на работна ръка, пише Farmer. 

Учени използват начина на мислене на пчелите, за да подобрят изкуствения интелект

За да се уверите в ефективността им, може да наблюдавате как се трудят във видео, качено в YouTube канала на компания. 

Роботизираните дронове в земеделието са бъдещето, но и настояще. Сигурно е, че световното население ще расте и ще достигне почти 10 милиарда след десетина години. Следователно земеделието, включително производството на плодове и зеленчуци, трябва да се интензифицира, като производителността на същата по размери земя трябва да се увеличи.

Дроновете на Tevel използват изкуствен интелект, за да разпознават зрели ябълки и да берат само тях. Системата се състои от 8 летящи автономни робота, монтирани на наземна платформа за събиране на реколтата, разработена от Darwin Harvesting Group.

От уебсайта на Tevel Aerobotics Technologies научаваме още, че дронове освен че могат да събират готовата реколта, могат да служат и като бази данни. Машините непрекъснато събират и предават широк спектър от ценна информация за всеки набран плод.

Понастоящем стартъпът Tevel оперира в плодовата индустрия в Чили. Роботи, управлявани от изкуствен интелект, вече берат ябълки в Линарес. Там автономната система за прибиране на реколтата беше внедрена в ябълковите градини на Unifrutti Chile от март до май 2023 г.

„Това партньорство е доказателство, че технологията на Tevel е най-съвременно решение за производителите, които искат да издигнат своята реколта на следващото ниво. Това е крайъгълен камък в трансформирането на индустрията към възприемане на роботиката и автоматизацията. Unifrutti е тип компания, която преди това е усвоила овощните градини по такъв начин, че да е готова да работи с роботи. Благодарни сме за тяхната подкрепа и вяра в нашата визия“, казва Янив Маор, главен изпълнителен директор и основател на Tevel.
 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Предимства и недостатъци на нощните обработки

Дроновете в небето противопоставиха земеделци и пчелари пред депутатите

Как украинците превърнаха земеделски дронове в бойни машини