Грег Морган, трето поколение фермер в щата Джорджия, може да бъде видян рано сутрин да изстрелва дрон, който носи 30 литра фунгицид над поле със сладък лук. Веществото е от съществено значение за опазването на културите. Обикновено то се разпръсква из полето от 2200-литров резервоар, прикачен към трактор. От известно време обаче фермерът използва дрон, който създава фина мъгла над полето, пише Japan Times.

Какви приеми по ПРСР предстоят през 2023?

Vidalia Onions е компания, която генерира продукция за 150 млн. долара. Заради климатичните промени, подобно на прасковите, доматите и други култури, и лукът става доста по-уязвим. Ето защо Морган се присъединява към напредничаво мислещите фермери, които минават от използването на трактори към дронове, докато се адаптират към по-високите цени на препаратите и се борят с жегата, проливните дъждове, все по-силната заплевеност и многобройните вредители.

Ако през последните 20 години фермерите в САЩ са използвали дроновете главно за картографиране, сега те пръскат с тях хербициди, инсектициди и листни торове с прецизност и дори разпръскват семена.

Само за последните три години една от компаниите в САЩ за агродронове - Hylio, отбелязва сериозен скок на търсенето. В момента около 700 нейни устройства обработват 270 хил. ха земя на година, включително фермата на Морган. 46-годишният фермер е сред онези представители на земеделския бранш, които носят със себе си голяма промяна в бизнеса с храни. В този ред на мисли дроновете са готови да нарушат значително доминацията на тракторната индустрия и за разлика от много други високотехнологични селскостопански тенденции, тази прогноза всъщност е добра за малките и средните фермери.

През осемте месеца, откакто Морган прави своята инвестиция от $40 000, той успява значително да намали разходите си за гориво и за агрохимикали. Дронът му позволява и да обработва нивите след проливен дъжд. Той не се движи по мократа пръст и няма риск за реколтата. Освен това е спасил почвата му от уплътняването, заблатяването и ерозията, която причиняват селскостопанските машини.

Положителна оценка за земеделските дронове дава и Брайън Пикъринг, пето поколение фермер, и неговата 22-годишна дъщеря. Миналото лято те изстрелват дрон, произведен от китайска компания, с който успешно напръскват нивите си с органичен пестицид със скорост 5,6 ха в час. “Въздушният акробат” използва по-малко от 1/10 от енергията на наземните трактори. Той не мачка културите, не рови земята, дори не я докосва.

Фермата за лук на Морган предлага още по-убедителни доказателства. За фермера покупката на дрон е не придобивка на нова играчка, а инструмент за оцеляване. Той му позволява да намали съществено разходите.

За Ериксън от Hylio, дроновете „са като малки изтребители”. Те дават на малките фермери инструментите, за да бъдат толкова ефективни, колкото някои от най-модерните тракторни технологии срещу малка част от цената. Устройството е с много по-опростен хардуер, който фермерите могат да управляват и поправят сами.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Италия търси 100 000 селскостопански работници

24 организации настояват за увеличаване на бюджетите по 4.1 и 4.2

Агроиновации: Инкубатор за проекти в сферата на роботиката и иновациите