Необходимостта от военна техника в Украйна наложи използването на добре познатите за фермерите селскостопански дронове като бойни машини. От известно време местните инженери успяват да трансформират устройствата, за да служат за отбрана на страната, пише Agrarheute.

Защо се бавят парите от кризисния пакет?

Характерно за селскостопанските дронове е, че те са с по-голям полезен товар и позволяват по-голям обхват на действие в сравнение с моделите за битова употреба. Освен това те са значително по-евтини от военните. Поради това, ако допреди руската атака украинската компания Aerodrone произвеждаше дронове за пръскане на препарати за растителна защита, сега тя се е преориентирала. Според доклади на агенция Ройтерс, компанията в момента доставя на украинските въоръжени сили дронове, които могат да носят полезен товар до 300 килограма и имат обхват до 3000 километра.

Как украинците преобразуват селскостопански дронове?

Британският седмичник The Economist дава конкретен пример за военно преобразуване на селскостопански дронове. В украинската работилница „Очите на армията“ прикрепват към летящите устройства четири минохвъргачни снаряда, всеки с тегло три килограма, заглушат звука на осемте ротора и ги преоборудват с инфрачервени сензори и по-мощен радиопредавател. Директен удар от снаряд, пуснат от такъв дрон, може да унищожи танк.

Каква е разликата в цените на военните и селскостопанските дронове?

Според съобщения в медиите, турският атакуващ дрон Bayraktar TB2, който се използва от украинската армия, наред с други - струва около 5 милиона щатски долара и може да носи полезен товар от 150 кг. В зависимост от модела, на пазара се предлагат селскостопански дронове с полезен товар около 60 кг за петцифрени суми.

Какви селскостопански дронове използва Украйна?

Освен безпилотните летателни апарати за продукти за растителна защита, украинската армия разполага и с търговски дронове, които не се използват изключително в селското стопанство. Това включва модела Matrice 300 RTK, който се използва в цивилни приложения като прецизно земеделие и във военни приложения за разузнаване на врага.

Колко ефективни са селскостопанските дронове във война?

Към момента няма надеждна информация за ефективността на преустроените селскостопански дронове във война. От друга страна, няма съмнение, че дроновете са важен вид оръжие за Украйна като цяло. Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников ги описва пред Ройтерс като устройства, които променят правилата на играта.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Италия търси 100 000 селскостопански работници

Битка за субсидии: Министерството увеличава бюджети по мерки и планира авансови плащания

Какви приеми по ПРСР предстоят през 2023?