Проблемът със засушаването засяга все повече Европа и много земеделци търсят алтернативни решения. Едно от тях е инсталирането на слънчеви панели, които освен екологична могат да изпълняват и друга функция.

Стопани се оплакват от липса на работници: Череши за 15 лв./кг останаха на земята

Много от ябълковите дървета в овощната градина на Кристиан Нахтуей в западна Германия растат под слънчеви панели, които произвеждат изобилно електричество през тазгодишното необичайно богато на слънце лято, като същевременно осигуряват на плодовете така необходимата сянка, пише Асошиейтед прес, предава БТА.

"Идеята е проста – да защитим овощната градина, без да намаляваме наличната площ за отглеждане и по-специално да поддържаме производството. На всичкото отгоре има слънчево електричество, което се генерира на същата земя", коментира Нахтуей, чиято ферма се намира в Гелсдорф, на час път с кола южно от Кьолн.

Фермата му в момента прибира втора реколта. Работниците товарят количките си със зрели червени ябълки "Елстар", готови за изпращане до европейските супермаркети.

Мащабните соларни инсталации върху обработваема земя стават все по-популярни в Европа и Северна Америка, тъй като фермерите се стремят да се възползват максимално от земята си и да създадат втори източник на приходи. Все още обаче се търси финият баланс между добра реколта и слънчева енергия, защото съвременните сортове плодове са фино настроени към определени условия на отглеждане.

Ето защо Нахтуей си сътрудничи с изследователи, за да тества кои сортове ябълки процъфтяват под соларния навес и кои видове фотоволтаични покриви са най-подходящи за овощната градина. За да се сравнят резултатите, някои дървета са покрити с конвенционална мрежа, която обикновено се използва за защита на чувствителните култури от градушка.

Наблюденията засега показват, че ябълките, отгледани под соларните покриви, са малко по-малко сладки тази година от тези под мрежите против градушка. Но едва ли някоя от ябълките със соларна сянка е била повредена при интензивната слънчева светлина, която удари региона на 24 юли тази година, докато до 18% от непокритите плодове са претърпели слънчево изгаряне този ден, обяснява Юрген Цимер, експерт от отдела за земеделски услуги на провинция Райнланд-Пфалц.

"Необходими са ни поне две до три пълни години, за да запишем всички метеорологични условия, които могат да възникнат, и да разгледаме добива и цвета, които произвеждат различните сортове дървета", казва Цимер.

Изследователите се надяват, че тестовете ще покажат, че дървесните овощни култури процъфтяват под соларни панели. Това може да помогне за предотвратяване на конкуренцията на производството на енергия от възобновяеми източници за ценна земя със селското стопанство - нарастващо безпокойство за тези, които искат да се справят с изменението на климата и растящите цени на храните.

Нахтуей споделя още, че може да използва слънчевата електроенергия, генерирана във фермата, за да захранва собствените си съоръжения и машини. Но като начало той планира вместо това да осигури електричество на десетки близки домове.