Организациите на производители са една от доказалите се форми за намиране на стабилен пазар за селскостопанската продукция. Какви обаче са предимствата и предизвикателствата пред тези структури?

Те са подробно представени във видеото от семинар на Национална служба за съвети в земеделието  (Териториален областен офис - Шумен) и Селскостопанска академия (Институт по аграрна икономика/ИАИ/ – София).

Лекторът  Петко Симеонов, управител на организация на производители в сектора на пчелните продукти, споделя дългогодишния си опит от „кухнята”. 

„В България вариантите за организации на производители са два: търговско дружество ООД или кооперация, регистрирана по Закона за кооперациите. Моето мнение е, че този закон не е адаптиран добре за организациите на производители. За съжаление, акционерното дружество, което е най-добрият вариант при такива организации, поради чисто административни причини, засега не е допустим вариант, казва Симеонов.

От лекцията му можете да научите за основните предимства и ползите на ниво стопанство от участие в организация на производители, а също и за възможностите за сдружаване, законодателните изисквания и процедури при регистрацията им. Разгледани са различните форми на сдружаване, както и промоционалните програми на Европейския съюз, предназначени за тях.

Освен пазарни, тези организации, разбира се, имат и друга важна роля в устойчивото развитие на селското стопанство. „Организациите на производители за мен са основна движеща сила, която има капацитета и възможностите да внедрява иновации в земеделието”, подчертава Петко Симеонов.

Вижте повече във видеото.