Единствената млечна кравеферма в община Шабла е подложена на поредица от проверки от различни институции. Това става в резултат на публикация на Агри.бг в края на 2020 г., когато съобщихме, че животновъдният обект не може да получи субсидии заради техническа грешка в документите.

Грешка лиши фермер от субсидии

Въпреки че фермата е била проверена през 2020 г. и няма установени нарушения, собственикът й Димитрин Тодоров отново е подложен на редица инспекции. Сигнал за проблема подаде Ангел Йонов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарената порода в България. От браншовата организация отново призоваха да се помогне на стопанството да оцелее след трудната 2020 г.  

Семейната кравеферма е създадена през 1996 г. В нея се отглеждат 180 говеда от породата черношарено говедо. Тя е единствената останала в крайморския регион, всички други са ликвидирани, уточни още Ангел Йонов.

Причините за невъзможността фермата да получи парите си собственикът Димитрин Тодоров е описал в писмо, изпратено до министъра на земеделието Десислава Танева, до директора на фонд „Земеделие“ Васил Грудев и до общинската служба по земеделие.

Отговор от страна на аграрното ведомство все още няма, макар да са минали няколко месеца. В същото време стопанинът не може да получи парите, които му се полагат и на които е разчитал през предходните години.

В писмото фермерът е потърсил помощ, за да коригира техническа грешка в заявлението, подадено за подпомагане по Схемата за преходна национална помощ за говеда. „Благодарение“ на тази грешка Димитрин Тодоров не е успял да получи полагащите му се средства. Все още не е ясно как е допуснато разминаването в документите.

Фермерът уточнява, че в графата за получаване на субсидии по Схемата е чекнат отговор „Не“, вместо „Да“. Той не крие, че фаталната отметка може да е неволна негова грешка, но допуска, че може да е и чиновническо недоглеждане. Димитрин Тодоров не търси виновни, а иска грешката да бъде поправена. 

В писмото си до институциите фермерът посочва още, че бизнесът му е на светло и това доказват кръстосаните проверки от фонд „Земеделие“ и БАБХ през 2019 г., както и от техническия инспекторат на ДФ „Земеделие“ – Варна през 2020 г., които завършват без никакви забележки. 

Димитрин Тодоров е настоявал в молбата си да се разпоредят нови проверки на фермата от служители на ДФЗ и ОДБХ, които да удостоверят, че животните са реални и действително се отглеждат във фермата.

„Искрено се надяваме тези проверки да са насочени към коригиране на грешката, а не към утежняване на и без това трудното положение на фермера. Все още обаче отговор на нашия апел и на писмото на Димитрин за помощ и подкрепа няма въпреки резервните фондове, с които разполага Министерството на земеделието“, допълни Ангел Йонов и заяви още: “Трябва да помогнем на фермата в Шабла. Тя е единствената в общината и не е редно да позволим ликвидирането й“.