Подготовка на площта преди засаждане на картофи като втора култура

След прибирането на предшественика местата се изорават на 25-30 см и се брануват, а при нужда и фрезуват. Площите за отглеждане на картофи като втора култура трябва да бъдат добре подравнени и осигурени с достатъчно вода за поливане. Преди засаждането се поливат браздово или чрез дъждуване. След изпръхване на почвата площта се наторява с фосфорни и калиеви торове, култивира се или фрезова, набраздява се на 75 см и се засажда. За лятно засаждане на картофите се използват площите освободени от ранни зеленчуци, ечемик, пшеница и други култури, които завършват своя цикъл на развитие до края на месец юни - началото на юли. За преодоляване периода на покой преди засаждане клубените се третират с химични вещества - гиберилинова киселина.

Избор на посадъчен материал

Отглеждането на картофи като втора култура може да се извърши с посадъчен материал, който е получен от: семепроизводни кооперации в планинските райони, които до момента на засаждането се съхранява в планината или в хладилни помещения в полето. Посадъчният материал може да е получен от лятно засаждане от предходната година, съхранен до месец юли в картофохранилища или други подходящи помещения. През 2 години посадъчния материал се опреснява - взема се нов от семепроизводни посеви, отгледани при висока надморска височина.

Срок на сеитба на картофи като втора култура

Най-подходящ срок на засаждане е между 25 юни до края на месец юли. Най-предпочитана е схемата на засаждане 75/25-30 см. Едновременно със засаждането се внася азотен тор.

Грижи през вегетацията

Най-важните грижи за отглеждането на картофи като втора култура са напояването, окопаването и борбата срещу болести и неприятели по картофите. Важно условие за нормалното и дружно поникване на картофите е да се поддържа една постоянна влажност на почвата (75-80% от ППВ). След всяка поливка междуредията се разрохкват. Преди поникване площта се третира задължително с хербициди. След поникването грижите за картофите се свеждат до разрохкване (1-2 пъти), подхранване с амониева селитра и загърляне. До изваждането картофите се поливат обикновено още 3-4 пъти. Профилактично се третира с фунгициди и инсектициди за предпазване от картофената мана, листните въшки и колорадския бръмбар.

Срок за прибиране на картофите

Картофите се прибират след осланяване на посевите в края на октомври и началото на ноември, сортират се и се подсушават, след което се поставят за съхранение в подходящи складове.