Сеитба на китайско зеле - Agri.bg

Сеитба на китайско зеле

Определянето на сеитбените дати и сроковете за засаждане на разсада се явяват критични по отношение на неговото култивиране.

Резанец - Allium schoenoprasum - Agri.bg

Резанец - Allium schoenoprasum

Резанецът е многогодишно луковично растение, въведено в култура още в древността. Широко е разпространено във всички централно - и северноевропейски страни, а също и в  Австралия, САЩ, Кана

Майорана - Majorana hortensis Moench - Agri.bg

Майорана - Majorana hortensis Moench

Майораната се отглежда в зеленчукопроизводството като едногодишно растение. Майораната има изправено стъбло, разклонено, високо до 20-50 см, в основата вдървеняло.

Крес - кресон (Lepidium sativum L.) - Agri.bg

Крес - кресон (Lepidium sativum L.)

Кресът е едногодишно растение от сем. Кръстоцветни. Коренът е тънък. Стъблата на креса сa изправени, високи 50-90 см. Розетните листа са пересто насечени или целокрайни, овални, назъбени; л

Къдраво зеле - Agri.bg

Къдраво зеле

Къдравото зеле е двегодишно растение и с мехуровидно накъдрените си листа се отличава от обикновеното главесто зеле. С различни нюанси листата на къдравото зеле са зелени.

Захарна царевица - Agri.bg

Захарна царевица

Захарната царевица е едногодишно растение. За храна се използват младите й кочани, които се варят или се консервират.

Да ценим и запазим местните сортове фасул - Agri.bg

Да ценим и запазим местните сортове фасул

Важното стопанско значение на фасула се определя от високите вкусови и хранителни качества на плодовете и семената му и от способността на растенията да подобряват почвеното плодородие.

Патладжан - ботаническа характеристика - Agri.bg

Патладжан - ботаническа характеристика

Листата на патладжана са прости, разположени на къси дръжки, поединично по възлите на централното стъбло и разклоненията. Формата им е елипсовидна или яйцевидна.

Какви са изискванията към водния режим при отглеждане на разсад? - Agri.bg

Какви са изискванията към водния режим при отглеждане на разсад?

При отглеждане на разсад могат да се посочат два критични момента в изискванията на растенията към влагата в почвата - по време на поникването и непосредствено преди засаждането на разсада на полето.

Китайско зеле - Agri.bg

Китайско зеле

Всъщност това са два вида - китайско зеле и пекинско зеле, които се различават едно от друго по морфологични белези, но са едногодишни растения. Пекинското зеле има гъста изправена розетка с диаметър 30-60 см.

Изисквания на ранните картофи към почвената и въздушната влажност - Agri.bg

Изисквания на ранните картофи към почвената и въздушната влажност

Картофите реагират положително на дъждуването и то следва да се предпочита пред гравитачното подаване на водата.

Продължително съхранение на зеленчуци в домашни условия - Agri.bg

Продължително съхранение на зеленчуци в домашни условия

За нормалното хранене през зимния период много голямо значение има съхранението на зеленчуците. То трябва да се извършва при условия, които потискат изпарението на водата и интензивността на дишането и изпарението на водата.

Болните моркови заразяват бързо здравите - Agri.bg

Болните моркови заразяват бързо здравите

Случвало ли ви се е да сте отгледали здрави моркови, а скоро след като сте ги оставили за презимуване, те започват да изгниват. При това заразата обхваща кореноплодите само за няколко дни...

Има начин да запазим полезни доматите през зимата - Agri.bg

Има начин да запазим полезни доматите през зимата

Сушенето е най-старият метод за съхранение на зеленчуците, осигуряващ апетитни, сладко-кисели плодове с интензивен аромат.

Грах тристар - Agri.bg

Грах тристар

Грахът сорт Тристар се характеризира с определени изисквания към климатичните условия - предпочита по-хладния и влажен климат.

Перспективни сортове леща - Agri.bg

Перспективни сортове леща

По съдържание на белтъчини и по вкусови качества лещата не отстъпва на фасула и граха. Съдържанието на белтъчни вещества в семената варира между 25 и 32 на сто.

Многоетажен лук - Agri.bg

Многоетажен лук

Многоетажният лук е почти неизвестен в нашата страна. Той е многогодишно, предимно вегетативно размножаващо се растение, което образува приземна луковица склонна към разклоняване.

Павел Петров: Изграждането на оранжерия е само половината от работата - Agri.bg

Павел Петров: Изграждането на оранжерия е само половината от работата

Друго основно нещо, за което трябва да се помисли в процеса, е производството

Ряпа - източник на витамини - Agri.bg

Ряпа - източник на витамини

Ряпата за разлика от репичките е двегодишно растение. Кореноплодите, които образува през първата година, са богат източник на минерални соли, въглехидрати и витамини.

Бамя - Agri.bg

Бамя

Бамята е едногодишно растение. Коренът е силно развит и с малко разклонения. Стъблото на бамята е високо от 30 до 250 см и се разклонява само в основата, като образува 2-7 разклонения. Стъб

Цветно зеле, карфиол - Agri.bg

Цветно зеле, карфиол

Цветното зеле е много взискателно към въздушната и почвената влажност. Неговото отглеждане без редовни и достатъчни по количество поливки е невъзможно.

Производство на пипер в полиетиленови тунелчета - Agri.bg

Производство на пипер в полиетиленови тунелчета

В полиетиленови тунелчета, пиперът се отглежда сравнително по-ограничено. В зависимост от устройството на съоръжението и от предназначението на продукцията са изискванията към сорта пипер.