Девесилът е многогодишно растение. Листата му и по-младите стъбла и разклонения съдържат етерични масла, витамини и минерални соли, които го правят пикантна подправка. Листната розетка се формира през първата година на отглеждане, а през следващата година израства цветоносно стъбло, високо до 2 метра. Цветовете са светложълти до зелени, събрани събрани в съцветие сенник - подобно на моркова, но по-едри.

Подготовка на почвата. 

През есента едновременно с дълбоката оран се тори с 2 - 3 тона добре разложен оборски тор и с по 10 - 15кг фосфор и калий на декар.

Сеитба

Семената се засяват през есента или рано напролет чрез директна сеитба. Най-често сеитбата е редова при разстояние между редовете 50 - 60см. Сеитбената норма е 600- 700г семена на декар. Младите растения се прореждат през 20см и излишните могат да се използуват като разсад. При вегетативно размножаване кореновите туфи се разделят през есента на части с по 5 - 6 коренчета и се засаждат по схема 60 по 20см.

Грижи след сеитбата

Състоят се в поддържане на равномерна почвена влага, в борба срещу плевелите чрез окопаване и в подхранване.Подхранва се 2- 3 пъти с по 10 - 15кг амониева селитра на декар.

Беритба и добиви

Девесилът се прибира неколкократно, като листата, нежните стъбла и разклоненията се изрязват, когато достигнат дължина около 15см, и се връзват на връзки. Общият добив при реколтиране и в продължение на една година е 600 - 800кг свежа вегетативна маса от декар.

Вижте още:

Крес - кресон (Lepidium sativum L.)

Майорана - Majorana hortensis Moench

Резанец - Allium schoenoprasum

Многоетажен лук

Джоджен - отглеждане

Копър - отглеждане

Отглеждане на магданоз

Пащърнак – отглеждането му е лесно

Ревенът - богат на витамини

Ендивия - растение на прохладния климат