От началото на месеца до момента във Врачанска област са подадени 101 заявления за регистрация на животновъдни обекти за отглеждане на прасета. Повече от половината, т.е. 62-ма са заявили желание да угояват свине. Това съобщи по време на заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областна дирекция „Безопасност на храните“ д-р Милчо Костурков.

Свиневъди сами се отказват да регистрират личните си стопанства

„Към настоящия момент няма регистрирани случаи на АЧС и Инфлуенца по птиците на територията на областта”, заяви той.

комисия

С цел изпълнение на Плана за контрол и предотвратяване на разпространението на заболяването и действащите законодателни промени, Агенцията по безопасност на храните е изготвила информационни брошури, които чрез кметовете се разпространяват сред личните стопани.

Съвместно с представители на Регионална дирекция по горите – Берковица са проведени информационни срещи и обучения в Ловно-рибарските дружества в Мездра, Враца, Оряхово и Бяла Слатина. Акцент на информационната кампания са мерките за биосигурност при индивидуалния лов, както и ежедневните проверки на ловните площадки и площадките за обработка на дивеч.

Стана ясно още, че въпреки спокойната към момента епизоотична обстановка ветеринарните власти извършват регулярни проверки в стопанствата на територията на областта. За запазване на здравето на животните и недопускане на нови прояви на опасните заболявания по свинете и птиците са необходими стриктни мерки за биосигурност и строга дезинфекция.