В рамките само на два дни браншови асоциации от всички сектори на земеделието изпратиха писма до премиера Кирил Петков и земеделския министър Иван Иванов с искания за спешни срещи и мерки за спасяване на българския земеделски производител.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Първи бяха 11 организации от животновъдния сектор, последваха представителите на сектор „Плодове” и накрая над 30 асоциации с искане за 200 млн. лв. конкретно за Ковид мярката. Забелязахме, че на някои места браншовите асоциации се дублираха, в което няма лошо, но за първи път ни се случи организация да ни звънне, за да уточни, че не трябва да фигурира в даден списък.

Става дума за Асоциация на индустриалното свиневъдство в България (АИСБ), която не е давала съгласие да бъде включена в декларацията, която акцентира върху увеличаване на бюджета за Ковид мярката. А причината е много проста, свиневъдният сектор не е допустим за подпомагане по тази кризисна мярка.

„ЕК и Министерството на земеделието определиха, че нашият сектор не е в криза и затова не участваме. Ние настояваме да се изплатят дължимите суми по единствената държавна помощ, която секторът получава, а именно „Хуманно отношение към свинете“, плюс полагащите се за 2022 г.“, уточни Румен Андреев, председател на АИСБ. 

Затова той и неговите колеги от Асоциация на свиневъдите в България застават зад писмото, подписано от животновъдните асоциации, които се срещнаха на 5 февруари в Стара Загора. Като цяло, те подкрепят исканията на другите сектори, но желаят да се разграничат от Ковид мярката и избягват натрупването на негативи.