Убедени сме, че бюджетът, предвиден от ръководството на Министерство на земеделието за „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на Covid-19“, е недостатъчен, за да се справи сектор земеделие като цяло с последствията от пандемията. Това пишат шест овощарски организации в писмо до ръководството на ресорното министерство, научи Агри.БГ.

Вижте ексклузивното интервю на изпълнителния директор на БАБХ за Агри.БГ

Браншовите представители за пореден път изтъкват мащабите на проблемите в производството и пазара на плодове и подчертават, че за тях най-удачният инструмент за финансово подпомагане сега е имено Ковид помощта.

Засега е ясно, че одобреният бюджет за нея е 111 млн. лв. Разочаровани от ниските според тях ставки по de minimis, животновъдите също вече изразиха надежди за по-голямо подпомагане по Covid-19. Овощарите пък поискаха по-висок бюджет и ставки по схемата за зимни пръскания.

В сегашното си писмо те отправят следните искания:

1. За сектор плодове да се отпусне финансово подпомагане от минимум 1500 лв. за всеки допустим хектар, на база на което да бъде изчислен общият бюджет, необходим за сектора по схемата. По-ниско ниво на подпомагане ще нанесе необратими последствия на овощарството  и ще го постави в още по-неравностойна позиция спрямо производителите от съседните държави.

2. Исканата помощ да се предостави до края на месец май 2022 г., а не както беше досега – чак в края на годината.

Този срок не е самоцел и е важен за нас, защото до средата на годината се правят около 70% от разходите при нулеви приходи.

 3. Размерът на ставката за подпомагане на декар за сливи и десертно грозде да не се намалява, а да е същият като този за основната група плодове – ябълки, круши, кайсии, праскови, череши, ягоди и малини. Отделянето на културите сливи и десертно грозде в група с намалено ниво на подпомагане е агрономически и икономически необосновано от гледна точка на разходи за отглеждане и доходност спрямо останалите култури, и затова не бива да се прилага. 

4. От обхвата на Ковид мярката да бъдат извадени винените лозя, тъй като те попадат в обхвата на друга компенсаторна мярка – „Събиране на реколта на зелено“, където ще бъде предоставено подпомагане в размер до 3410,74 лв./ха. 

„Разчитаме на това, че ще спазите един от основните принципи на Коалиционното споразумение – а именно за прозрачност, и ще ни предложите още в идните дни удобен ден и час за среща и разговор по темата”, пишат още в писмото си до земеделския министър браншовите организации.

Общото искане е подписано от представителите на: „Асоциация на овощарите в България“, „Добруджански овощарски съюз“, „Съюз на овощарите в България“, „Съюз на Дунавските овощари“, „Съюз на овощарите в Хасковска област“, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).